szybkie risotto

szybkie risotto
> 3-4 os.
> 30 min
średnie
przystępne
avatar Autor: pascal
coś z niczego ;-)

Składniki

  • 1 opakowanie parówek Bobaski
  • 250 g ryżu
  • 1 duża cebula
  • 1 opakowanie warzyw na patelnię z bazylią i tymiankiem
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 1 łyzka oleju
  • zioła prowansalskie wg uznania
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Parówki kroimy w grubsze plasterki, a cebulę - w talarki. Przygotowujemy bulion warzywny. Rumienimy cebulę na dobrze rozgrzanej patelni, dodajemy parówki, a następnie warzywa. Przyprawiamy ziołami Podlewamy co jakiś czas odrobiną bulionu.. (Należy uważać, aby nie wlać za dużo, bo zrobi się nieapetyczna ciapa). W oddzielnym rondlu na rozgrzany olej wsypujemy surowy ryż i podlewamy bulionem. Dusimy aż zrobi się zmięknie. Podgotowany ryż wrzucamy do warzyw i parówek. Dusimy jeszcze przez ok 5-10 min. Risotto można udekorować listkami świeżej bazylii. Smaczenego

Komentarze do przepisu (2)

adrijah 28 stycznia 2008
a gdzie na zdjęciu są te wszystkie warzywa??
killbill 22 czerwca 2009
"Dusimy aż zrobi się zmięknie."
Składniki
  • 1 opakowanie parówek Bobaski
  • 250 g ryżu
  • 1 duża cebula
  • 1 opakowanie warzyw na patelnię z bazylią i tymiankiem
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 1 łyzka oleju
  • zioła prowansalskie wg uznania
  • sól, pieprz do smaku
Składniki