szybkie gołąbki bez zawijania

szybkie gołąbki bez zawijania
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
Gołąbki to dość pracochłonne danie, idąc więc na skróty, można zrobić tzw. gołąbki bez zawijania. Zamiast zawijać farsz mięsny w obgotowane liście kapusty, dodaje się ją poszatkowaną do farszu :)

Składniki

  • 500g mięsa mielonego (drobiowe lub wieprzowe)
  • pół białej kapusty najlepiej młodej ale ze starej też wychodzą dobre
  • 1 jajko
  • 5 łyżek kaszy manny
  • mielona słodka i ostra papryka
  • czosnek
  • sól, pieprz, maggi (do smaku)
  • koncentrat pomidorowy
  • 2 kostki rosołowe
  • 1 litr wody
  • mąka do obtoczenia

Przygotowanie

  1. Połowę kapusty ścieramy na tarce o dużych oczkach lub drobno szatkujemy. Mięso mielone dajemy do miski, dodajemy kapustę, doprawiamy solą, pieprzem, papryką, czosnkiem i maggi. Dodajemy kaszę manną i jajka - mieszamy ponownie (nie pomijajcie kaszy, dzięki niej gołąbki się nie rozpadają!). W zwilżonych wodą dłoniach z powstałej masy formujemy owalne kule tworząc jakby gołąbki.

  2. Uformowane gołąbki obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju aż się zrumienią. Podsmażone zalewamy litrem gorącej przegotowanej wody, dodajemy dwie kostki rosołowe i koncentrat pomidorowy. Całość dokładnie mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 45 min. (jeśli robimy z młodej kapusty wystarczy gotować 25-30 min) Pod koniec gotowania można dodać śmietanę. Podajemy z ziemniakami, kaszą, surówką lub wcinamy same :-) Smacznego!

Komentarze do przepisu (4)

Docherro 12 lipca 2016
Pyszne..mniam..:)
mrzonka 13 lipca 2016
Zamiast zwykłej kapusty można dać pekińską. Wychodzi super!
Rafalski 15 listopada 2016
czy szybkie gołąbki są najszybszą przekąską?
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 500g mięsa mielonego (drobiowe lub wieprzowe)
  • pół białej kapusty najlepiej młodej ale ze starej też wychodzą dobre
  • 1 jajko
  • 5 łyżek kaszy manny
  • mielona słodka i ostra papryka
  • czosnek
  • sól, pieprz, maggi (do smaku)
  • koncentrat pomidorowy
  • 2 kostki rosołowe
  • 1 litr wody
  • mąka do obtoczenia
Składniki