szybkie gołąbki...

Przepis dnia 2014-03-09
szybkie gołąbki...
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: izaa_a
W smaku bardzo podobne do gołąbków, i stąd ich nazwa, robi się je szybko i sporo wychodzi z tych proporcji (mi wyszło 9 dużych) Pyszne są polecam!!!

Składniki

  • 0,5kg mielonego mięsa
  • duża kapusta pekińska
  • 3 jajka
  • 1 szkl. kaszy manny
  • sól, pieprz,
  • papryka w proszku
  • przecier pomidorowy (latem dojrzałe pomidory)

Przygotowanie

  1. Do miski wrzucamy mięso mielone, pokrojoną drobno cała kapustę (na początku wydaje się, że tej kapusty jest za dużo, ale podczas wyrabiania ręka kapustka więdnie i w całości łączy się z mięsem,) do tego 3 jajka, kaszę mannę i przyprawy wedle uznania.

  2. Z gotowej masy formujemy podłużne pulpeciki i obsmażamy na patelni (w niczym nie obtaczamy ) potem wrzucamy do garnka, zalewamy gorącą wodą i dusimy około 30 minut. Ja jako „fanka" cebuli do sosu dodaję jeszcze zeszkloną cebulkę i 2 ząbki czosnku.

  3. Pod koniec wlewamy przecier pomidorowy, wsypujemy paprykę w proszku do smaku; ja dodaje jeszcze 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego, żeby był bardziej wyrazisty smak i kolor. Ponoć zamiast sosu pomidorowego można doprawić tylko śmietaną, ale ja jeszcze tak nie robiłam..

Komentarze do przepisu (10)

iwona-bonk 09 marca 2014
Bardzo dobre danie znam te gołąbki w innej wersji bardziej pracochłonnej od dzisiaj skorzystam z tego przepisu!
Zazula1 16 marca 2014
Dodam tylko,że dziś je robiłam i są fantastyczne:)
aurelia-ferga-sipak 18 grudnia 2014
czym mozna zastapic kasze manna?
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 0,5kg mielonego mięsa
  • duża kapusta pekińska
  • 3 jajka
  • 1 szkl. kaszy manny
  • sól, pieprz,
  • papryka w proszku
  • przecier pomidorowy (latem dojrzałe pomidory)
Składniki