Szybkie danie na każdą porę dnia

Przepis dnia 2020-07-10
Szybkie danie na każdą porę dnia
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: konhambos
Bardzo prosta i szybka frittata, w tym wypadku z szynka i pomidorami jest nie tylko doskonalym posilkiem na sniadanie, kolacje, przekaske lub nawet na obiad, ale i mozna ja zrobic ze wszystkiego, co mamy pod reka - tutaj fantazja nie zna granic.

Składniki

  • 6 jajek
  • 100 ml śmietany
  • 4 łyżki parmezanu
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki szczypiorku
  • 100 g gotowanej szynki
  • 150 g pomidorów cherry
  • sól, pieprz
  • 4 łyżki tartego sera ementaler
  • masło

Przygotowanie

  1. Piekarnik rozgrzac do 200° C, szynke pokroic w drobna kostke. Wlac roztrzepane jajka do miski i dokladnie wymieszac ze smietana, sola, pieprzem, natka pietruszki, szczypiorkiem i parmezanem.
    Wysmarowac foremke do pieczenia maslem, wlac do niej mase jajeczna. Pomidory pokroic na pól i ulozyc na wierzchu pokrojona powierzchnia do góry i posypac tartym serem.
    Piec przez ok. 20 minut, albo dluzej, az masa jajeczna sie zetnie.

  2. Podawac na goraco np. z zielona salata.

Komentarze do przepisu (7)

wege_garnuszek 07 lipca
fajny pomysł z tym kolażem :-}
fafiatko 07 lipca
Przepyszny posiłek i jaka gruba wyszła!
KORAL 07 lipca
Musi być dobre :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 6 jajek
  • 100 ml śmietany
  • 4 łyżki parmezanu
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki szczypiorku
  • 100 g gotowanej szynki
  • 150 g pomidorów cherry
  • sól, pieprz
  • 4 łyżki tartego sera ementaler
  • masło
Składniki