Szybki przepis na frytki z batatów w sosie jogurtowo- czosnkowym w 30 minut...

Szybki przepis na frytki z batatów w sosie jogurtowo- czosnkowym w 30 minut...
> 1-2 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: turek
Szybkie i bardzo tanie danie w sam raz dla wegan, wegetarian i nie tylko. Sos z nutą cytryny i czosnku dodaje temu daniu świeżości i lekkiej ostrości przełamanej ziołowo słodkim smaku ziemniaka bogatego w karoten w asyście tymianku.

Składniki

  • 3 duże bataty
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki oliwy
  • Przyprawy do batatów: pieprz ziołowy, suszony tymianek, sól
  • Sos:
  • 2 średnie ząbki czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 jogurty naturalne
  • 1/2 ogórka zielonego
  • Przyprawy: sól, pieprz czarny mielony

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obrać ze skórek. i pokroić w nierównomierne frytki. Frytki rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko skroić oliwą, masło postrzępić w różne miejsca, doprawić do smaku pieprzem ziołowym, solą, suszonym tymiankiem. Frytki piec w piekarniku w temperaturze 210 stopni Celsjusza przez 20 minut.

  2. Sos jogurtowo-czosnkowy:
    Ogórka obrać ze skóry i zetrzeć na tarce na małych oczkach. Czosnek zgnieść nożem, usunąć łupinę i pokroić drobno. Dodać do ogórka, a następnie jogurty naturalne. Doprawić do smaku solą, pieprzem czarnym mielonym i sokiem z cytryny. Całość razem wymieszać.

    Sos podawać z upieczonymi frytkami.
    Smacznego:)!!!

Komentarze do przepisu (1)

KulinarnaChwila 07 stycznia
Super:)
Składniki
  • 3 duże bataty
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki oliwy
  • Przyprawy do batatów: pieprz ziołowy, suszony tymianek, sól
  • Sos:
  • 2 średnie ząbki czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 jogurty naturalne
  • 1/2 ogórka zielonego
  • Przyprawy: sól, pieprz czarny mielony
Składniki