Szybki obiad z grilla

Szybki obiad z grilla
> 3-4 os.
> 15 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: konhambos
Oprócz tego, ze mieso (w tym wypadku udka kurczaka) powinno sie marynowac co najmniej 5 godzin (najlepiej zrobic to rano) sam obiad mozna przygotowac w przeciagu kilkunastu minut. Sklada sie on z marynowanych udek z grilla, ostrego sosu paprykowego i grillowanych serc (srodków) salaty rzymskiej, która na cieplo jest przepyszna.

Składniki

  • 4 udka kurczaka
  • 1 organiczna pomarańcza
  • 1 łyżka curry
  • 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 łyżki białego kremu balsamicznego
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • sól, pieprz
  • aromatyzowany olej do grilla
  • 1 łyżka przyprawy dukkah
  • 4 serca rzymskiej sałaty
  • SOS PAPRYKOWY:
  • 1 czerwona papryka
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka papryki w proszku
  • 1 ostra papryczka chilli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 limonka
  • sól
  • cukier

Przygotowanie

  1. Do przyprawienia udek oraz salaty uzylam mieszanki przypraw dukkah. Dukkah, ducca lub dukka to etiopska/arabska mieszanka przypraw z bialego sezamu, mąki z ciecierzycy, kolendry, kminku, pieprzu, tymianku i suszonej miety. Opcjonalnie moze sie skladac równiez z wszelkiego rodzaju orzechów. Jej delikatny orzechowy aromat swietnie komponuje sie z rybami i drobiem, ale takze z salatkami i daniami z warzyw.

  2. Podzielic kazde udko na dwie czesci.
    Zrobic marynate - w misce umiescic sok i starta skórke z ½ pomaranczy, curry, nasiona kopru wloskiego, miód, bialy krem balsamiczny i olej slonecznikowy. Obrac czosnek, rozgniesc i dodac do marynaty z odrobina soli i pieprzu. Wszystko dobrze wymieszac, wlozyc udka do marynaty i mieszac przez co najmniej 2-3 minuty. Udka przechowywac w przykrytym naczyniuj w lodówce przez co najmniej 5 godzin - najlepiej przygotowac je rano, jesli grillujemy je na obiad.

  3. Udka poczatkowo grillowac na duzym ogniu na brazowo, nastepnie zmniejszyc temperature lub umiescic mieso na krawedzi grilla. Grillowac dalej na lagodnym ogniu przez ok. 6-8 minut czesto nacierajac aromatyzowanym olejem do grilla i przewracajac.

    Przepis na aromatyzowany olej do grilla tutaj:

    https://smaker.pl/przepis-domowy-olej-aromatyzowany-do-grilla,173235,konhambos.html

  4. W tym czasie przygotowac dodatki.
    Obrac papryke i pokroic na kawalki. Obrac czosnek, pokroic w cienkie plasterki i dusic w oliwie na malym ogniu przez 2-3 minuty. Wlozyc papryke z duszonym czosnkiem, chili, papryka (proszkiem) i oliwa z oliwek do wysokiego naczynia i zmiksowac. Doprawic cukrem, sola i sokiem z limonki.
    Serca (srodki) salaty rzymskiej przekroic na pól, posmarować aromatyzowanym olejem, posypac przyprawa dukkah i grillowac nie dluzej niz 2 minuty z każdej strony.

  5. Ulozyc udka, sos paprykowy i salate na talerzu i wszystko posypac odrobina przyprawy dukkah, która nada potrawom szczególnie aromatyczna nute.

Komentarze do przepisu (12)

KORAL 19 czerwca 2019
Smaczne danie :)
fafiatko 19 czerwca 2019
Salata rzymska z grila jest przepyszna!
Futka 19 czerwca 2019
Uwielbiam takie grillowe pyszności! <3 Palce lizać! :D
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 4 udka kurczaka
  • 1 organiczna pomarańcza
  • 1 łyżka curry
  • 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 łyżki białego kremu balsamicznego
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • sól, pieprz
  • aromatyzowany olej do grilla
  • 1 łyżka przyprawy dukkah
  • 4 serca rzymskiej sałaty
  • SOS PAPRYKOWY:
  • 1 czerwona papryka
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka papryki w proszku
  • 1 ostra papryczka chilli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 limonka
  • sól
  • cukier
Składniki