Szybki obiad - kisz z łososiem

Przepis dnia 2018-01-19
Szybki obiad - kisz z łososiem
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: konhambos
Obiad albo kolacja na cieplo. Kisz jest uniwersalnym daniem, które da sie szybko przygotowac, a mozliwosci wyboru nadzienia sa nieograniczone. Ten sklada sie z lososia, szpinaku, pomidorków, sera feta i orzeszków piniowych. Klasyczna i pyszna kombinacja.

Składniki

  • 1 płat ciasta francuskiego
  • 500 g szpinaku (świeżego lub mrożonego)
  • 2 kawałki fileta z łososia
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 300 g pomidorków koktailowych
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz
  • 4 jajka
  • 100 ml mleka
  • 70 g sera feta
  • 2 łyżki orzeszków piniowych

Przygotowanie

  1. Ciasto wyjac z lodówki 15 min. przed przygotowaniem.
    Swiezy szpinak umyc, a mrozony odmrozic.
    Cebule i czosnek obrac i drobno posiekac.
    Pomidory umyc i przekroic na polówki, lososia pokroic w podluzne plastry.
    Cebule z czosnkiem krótko podsmazyc na oliwie, dodac szpinak, doprawic sola i pieprzem, nastepnie dodac pomidory i wszystko jeszcze raz krótko podsmazyc.
    Na innej patelni usmazyc lososia.
    Mleko wymieszac z jajkiem, dodac sól i pieprz.
    Ciasto francuskie wlozyc do foremki, lacznie z brzegiem i nakluc je kilkakrotnie widelcem.
    Na ciasto wylozyc szpinakowe nadzienie i lososia, zalac masa mleczno-jajeczna i posypac orzeszkami piniowymi.
    Piec ok. 20-25 min. w temp. 200° C

  2. Przed podaniem posypac pokruszonym serem feta.

Komentarze do przepisu (10)

Nevermore 11 stycznia 2018
Kurcze, miała być kolacja, ale chyba śniadanie tego wyjdzie ;)

Super pomysł, biorę ze sobą do wypróbowania :D
Maudie 11 stycznia 2018
Świetne danko :)
wjosna 11 stycznia 2018
apetyczne:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1 płat ciasta francuskiego
  • 500 g szpinaku (świeżego lub mrożonego)
  • 2 kawałki fileta z łososia
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 300 g pomidorków koktailowych
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz
  • 4 jajka
  • 100 ml mleka
  • 70 g sera feta
  • 2 łyżki orzeszków piniowych
Składniki