Szybki obiad - gazpacho i rolki z rostbefu

Szybki obiad - gazpacho i rolki z rostbefu
> 1-2 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: konhambos
Nic tak nie sprawdzilo sie w upalne dni jak gazpacho, czyli bardzo smaczny i orzezwiajacy hiszpanski chlodnik. Tym razem z lekka owocowa nutka. Ze wzgledu na nektarynke zrezygnowalam z tradycyjnego pieczywa, które sprawia, ze gazpacho jest pozywniejsze, za to podalam do niego blyskawicznie przygotowane rolki z resztek pieczeni wolowej, nadziewane farszem jablkowo-ogórkowym, któremu ostrosci dodala pasta wasabi. W niecale 25 miut powstal smaczny i nieprzecietny obiad.

Składniki

  • GAZPACHO:
  • 5 średnich pomidorów
  • 1 papryka
  • 1 ogórek
  • 1 czerwona cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 nektarynka
  • szczypta papryki w proszku
  • szczypta curry
  • sól i pieprz
  • 1 łyżka białego octu balsamicznego
  • 2 łyżki czerwonego octu winnego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • ROLKI Z ROSTBEFU:
  • 300 g zimnego rostbefu
  • 1 ogórek
  • 1 kwaśne jabłko
  • 2 łyżki crème fraiche
  • 1/2 łyżeczki wasabi
  • sól, świeżo zmielony biały pieprz

Przygotowanie

  1. Obrac pomidory, pozostale warzywa i pokroic w kostke wraz z nektarynka. Dodac oliwe z oliwek, przyprawy i miksowac ok 50 sek., doprawic octem balsamicznym i winnym.
    Wstawic do lodówki na min. godzine.

  2. Przed podaniem ozdobic kilkoma kawalkami drobno pokrojonej papryki i ogórka.

  3. Obrac ogórka i wydrazyc pestki a z jablka wydrazyc gniazdo nasienne. Ogórka i jablko pokroic w kostke, zmieszac z crème fraîche i wasabi.
    Jesli nie lubimy bardzo ostrych potraw, mozna zamiast wasabi uzyc chrzanu. Doprawic sola i pieprzem, ale ostroznie, gdyz wasabi jest bardzo ostre.
    Pieczen wolowa pokroic w plastry, kazdy plaster posmarowac dwiema lyzeczkami farszu i zrolowac.

  4. Rolki podawac z reszta farszu.

Komentarze do przepisu (15)

basiliana 08 sierpnia 2018
Bardzo ciekawe, orzeźwiające nadzienie do roladek.
SlodkoSlodka83 08 sierpnia 2018
Ale super,pycha :-)
fafiatko 09 sierpnia 2018
Przepyszna!!!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • GAZPACHO:
  • 5 średnich pomidorów
  • 1 papryka
  • 1 ogórek
  • 1 czerwona cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 nektarynka
  • szczypta papryki w proszku
  • szczypta curry
  • sól i pieprz
  • 1 łyżka białego octu balsamicznego
  • 2 łyżki czerwonego octu winnego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • ROLKI Z ROSTBEFU:
  • 300 g zimnego rostbefu
  • 1 ogórek
  • 1 kwaśne jabłko
  • 2 łyżki crème fraiche
  • 1/2 łyżeczki wasabi
  • sól, świeżo zmielony biały pieprz
Składniki