Szybka zapiekanka po obiadowa

Szybka zapiekanka po obiadowa
> 3-4 os.
> 30 min
średnie
przystępne
avatar Autor: biurwa
Coś dla tych co nie lubią, marnować jedzenia.

Składniki

  • mieszanka warzyw - np. warzyw na patelnie, które zostały mi z obiadu
  • wędlina, kilka plastrów
  • jajka, 4 plastry
  • twarożek raciborski, 1 szt.
  • sól, pieprz Cayene, tymianek, szczypta
  • sos sojowy, kilka kropel
  • ser tarty do posypania
  • olej do wysmarowania blaszki

Przygotowanie

  1. Do miski wbijamy 4 jajka, solimy i lekko ubijamy, dodajemy twarożek raciborski, pieprz Cayenne, tymianek, sos sojowy, delikatnie mieszamy, by jajka zbyt nie opadły.

  2. Foremkę lekko smarujemy olejem (najlepiej zrobić to pędzelkiem), na spód układamy pokrojoną wędlinę, na to dajemy mieszankę warzyw, całość zalewamy jajkami z twarożkiem, górę posypujemy odrobiną startego sera i zapiekamy w piekarniku przez ok. 35-40 minut na 180 stopni.

Składniki
  • mieszanka warzyw - np. warzyw na patelnie, które zostały mi z obiadu
  • wędlina, kilka plastrów
  • jajka, 4 plastry
  • twarożek raciborski, 1 szt.
  • sól, pieprz Cayene, tymianek, szczypta
  • sos sojowy, kilka kropel
  • ser tarty do posypania
  • olej do wysmarowania blaszki
Składniki