Szwedzkie klopsiki z Ikei w kremowym sosie

Przepis dnia 2020-07-04
Szwedzkie klopsiki z Ikei w kremowym sosie
> 5-6 os.
> 30 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Monika13
W kwietniu Ikea opublikowała przepis na swoje słynne i bardzo przez wielu lubiane klopsiki z kremowym sosie. Postanowiłam je więc zrobić i podzielić się z Wami przepisem w moim wykonaniu. Mam nadzieje, że tak jak i mi ta domowa wersja klopsików Wam posmakuje. Zapraszam również do obejrzenia filmu pod przepisem.

Składniki

  • KLOPSIKI:
  • 500 G MIELONEGO MIĘSA WOŁOWEGO
  • 250 G MIELONEGO MIĘSA WIEPRZOWEGO
  • 5 ŁYŻEK MLEKA
  • 1 JAJKO
  • 1 ŚREDNIA CEBULA
  • 1 ZĄBEK CZOSNKU
  • 100 G BUŁKI TARTEJ
  • SOL I PIEPRZ DO SMAKU, ALE NIE ŻAŁOWAĆ
  • OLEJ DO SMAŻENIA
  • KREMOWY SOS:
  • 150 ML GĘSTEJ ŚMIETANY 30 %
  • 150 ML BULIONU WARZYWNEGO
  • 150 ML BULIONU WOŁOWEGO
  • 2 ŁYŻECZKI SOSU SOJOWEGO
  • 1 ŁYŻECZKA MUSZTARDY DIJON
  • 3 ŁYŻKI MASŁA
  • 3 ŁYŻKI MAKI PSZENNEJ

Przygotowanie

  1. ZROBIĆ KLOPSY: CEBULE CZOSNEK OBRAĆ. CEBULĘ POKROIĆ W DROBNA KOSTKĘ, A CZOSNEK ZETRZEĆ NA DROBNEJ TARCE.

    MIĘSO PRZEŁOŻYĆ DO MISKI I DODAĆ DO NIEGO RESZTĘ SKŁADNIKÓW, NA KONIEC DOBRZE PRZYPRAWIĆ PIEPRZEM I SOLĄ. CAŁOŚĆ DOBRZE WYMIESZAĆ, TAK ABY WSZYSTKIE SKŁADNIKI SIĘ ZE SOBĄ POŁĄCZYŁY I RÓWNOMIERNIE ROZPROWADZIŁY.



  2. Z TAK PRZYGOTOWANEGO MIĘSA UFORMOWAĆ MALE KLOPSIKI. KLOPSIKI UŁOŻYĆ NA TALERZU, NASTĘPNIE TALERZ PRZYKRYĆ FOLIA SPOŻYWCZA I ODSTAWIĆ DO LODÓWKI NA 2 GODZINY.

    KIEDY KLOPSIKI SIĘ JUŻ DOBRZE ZAMARYNUJĄ, NA PATELNI ROZGRZAĆ OLEJ I JE NA NIM USMAŻYĆ. OBSMAŻAMY ZE WSZYSTKICH STRON. USMAŻONE PRZEŁOŻYĆ DO NACZYNIA ŻAROODPORNEGO I OPIEC JE W PIEKARNIKU W TEMPERATURZE 180 ST. C. PRZEZ 30 MINUT.

  3. W MIĘDZYCZASIE ZROBIĆ SOS: W GARNKU ROZPUŚCIĆ MASŁO. DO ROZPUSZCZONEGO MASŁA DOSYPAĆ MĄKĘ I CAŁY CZAS MIESZAJĄC POGOTOWAĆ 2 MINUTY. NASTĘPNIE DODAĆ BULION WARZYWNY I DOBRZE ROZPROWADZIĆ GO Z MASŁEM I MAKA. BĘDZIE BARDZO SZYBKO GĘSTNIAŁ WIEC NIE PRZESTAWAĆ MIESZAĆ. DODAĆ BULION WOŁOWY, NASTĘPNIE ŚMIETANĘ, SOS SOJOWY I MUSZTARDĘ. CAŁOŚĆ ZAGOTOWAĆ DO MOMENTU AZ SOS ZACZNIE GĘSTNIEĆ.

  4. GOTOWE PULPETY WYJĄĆ Z PIEKARNIKA, POLAĆ JE SOSEM I PODAWAĆ Z ULUBIONYMI DODATKAMI.

    SMACZNEGO!

Komentarze do przepisu (2)

KulinarnaChwila 3 dni temu
Pyszności :)
Monika13 3 dni temu
Dziekuje :)
Składniki
  • KLOPSIKI:
  • 500 G MIELONEGO MIĘSA WOŁOWEGO
  • 250 G MIELONEGO MIĘSA WIEPRZOWEGO
  • 5 ŁYŻEK MLEKA
  • 1 JAJKO
  • 1 ŚREDNIA CEBULA
  • 1 ZĄBEK CZOSNKU
  • 100 G BUŁKI TARTEJ
  • SOL I PIEPRZ DO SMAKU, ALE NIE ŻAŁOWAĆ
  • OLEJ DO SMAŻENIA
  • KREMOWY SOS:
  • 150 ML GĘSTEJ ŚMIETANY 30 %
  • 150 ML BULIONU WARZYWNEGO
  • 150 ML BULIONU WOŁOWEGO
  • 2 ŁYŻECZKI SOSU SOJOWEGO
  • 1 ŁYŻECZKA MUSZTARDY DIJON
  • 3 ŁYŻKI MASŁA
  • 3 ŁYŻKI MAKI PSZENNEJ
Składniki