Szwedzkie klopsiki

Szwedzkie klopsiki
> 5-6 os.
> 30 min
średnie
przystępne
avatar Autor: malwin77
Smaczna odmiana polskich pulpetów. Pycha

Składniki

Przygotowanie

  1. Cebulę posiekać bardzo drobno. Mięso mielone przekłożyć do miski, dodać jajko, mleko, bułkę tartą, sól, pieprz biały, szczyptę cynamonu oraz posiekaną cebulę. Wszystko dokładnie wymieszać, rozprowadzić widelcem na gładką masę.

  2. Tworzyć zwilżonymi rękoma niewielkie klopsiki (średnicy ok. 2-3 cm), tak wykonane przełożyć do dalszej obróbki na połmisek. Na średnim ogniu rozgrzać patelnię, dodać połowe oleju, nakładać przygotowane kulki, smażyć z każdej ze stron ok, 2-3 min do zbrązowienia, gotowe przełożyć do naczynia z przykryciem, trzymać w cieple aby nie wystygły.

  3. Przygotowanie sosu: Z patelni, na ktorej smażyliśmy nasze klopsy, odlać olej, pozostawiając jedynie ok, 2 łyżek, dodać mąkę, szybko, bardzo dokładnie wymieszać aby nie powstały grudki, dolać wino - podobnie wymieszać, kolejnie bulion wołowy, powtarzając czynności, smażyć do zagotowania, dodać sól i pieprz do smaku, po chwili smiatanę, rozprowadzić często mieszając.

  4. Tak przygotowane dania połączyć, tradycyjnie podawać z ziemniakami oraz sosem cumberland bądź żurawiną. Ja osobiście preferuję podane z makaronem tagliatelle. Smacznego

Komentarze do przepisu (2)

magdalena9 13 marca 2010
hm. Sądzę, że muszę wyprobowac ;).
Po prostu zajadać obrazek wzrokiem ;)
Subman 14 marca 2010
Ja już jestem po ich wykonaniu i muszę pochwalić hostera tego przepisu. Rewelacja po prostu jak i nie dużo pracy... Czytaj całość »
Ja już jestem po ich wykonaniu i muszę pochwalić hostera tego przepisu. Rewelacja po prostu jak i nie dużo pracy przy tym jest. Ja spróbowałem z ziemniakami, następnym razem wypróbuje z makaronem. Po prostu pycha.
Składniki
Składniki