Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Szuba, czyli sałatka warstwowa"
Zupa jarzynowa do klasyczna potrawa. Zwykle zużywam do jej przygotowania komb...
Odsłon: 95
Istnieje wiele sposobów na podanie schabu, innych niż kotlety. Poniżej pomysł...
Odsłon: 164
Zupa jarzynowa do klasyczna potrawa. Zwykle zużywam do jej przygotowania komb...
Odsłon: 95
Istnieje wiele sposobów na podanie schabu, innych niż kotlety. Poniżej pomysł...
Odsłon: 164
Składniki
Czas przygotowania 30 minut. Cena jednej porcji około 1,10 zł
Marchewki i ziemniaki gotujemy w mundurkach. Po wystudzeniu obieramy i ścieramy na tarce do jarzyn o dużych oczkach. Jajka kroimy w kosteczkę. Buraki gotujemy, obieramy i ścieramy na tarce, doprawiamy solą, pieprzem, octem winnym i cukrem.
Cebulę dymkę myjemy, siekamy. Trzy śledzie kroimy w kostkę, jednego śledzia dzielimy na większe części i odkładamy do dekoracji.
W wysokim szklanym naczyniu układamy warstwami: cebulę czerwoną pokrojoną w talarki, śledzia pokrojonego w kostkę i ziemniaki, które pokrywamy łyżką majonezu. Na ziemniaki wykładamy marchewkę, potem jajka i kukurydzę, znowu polewamy majonezem. Na majonez wykładamy buraki, które dekorujemy odłożonym śledziem. Każdą warstwę, oprócz śledzi, doprawiamy lekko solą i pieprzem.
Wartość odżywcza jednej porcji 166 kcal Białko 3,5 g/Tłuszcz 6 g/Węglowodany 38 gŹródło: Rewia