Sztuka mięsa, ziemniaki i buraczki.

Sztuka mięsa, ziemniaki i buraczki.
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Usmażone plastry karczku podane z ziemniakami i buraczkami.

Składniki

  • plastry karczku 3 szt.
  • ziemniaki 6-8 szt.
  • burak ćwikłowy 2 szt.
  • cebula 1 szt.
  • smalec do smażenia
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • kwas z kiszonej kapusty lub cytrynowy do smaku buraczków 2 łyżki
  • masło 1 łyżka do smażenia buraczków
  • natka pietruszki do dekoracji

Przygotowanie

  1. Wymyte buraki gotujemy w skórkach około godziny, do ich miękkości. Ugotowane buraki studzimy, obieramy ze skórki i trzemy na wiórki. Starte buraczki doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z kiszonej kapusty lub cytryny do smaku i smażymy na rozgrzanym maśle. Plastry karczku doprawiamy solą i pieprzem i smażymy na rozgrzanym smalcu z obu stron na rumiany kolor, podlewamy wodą i smażymy pod przykryciem do miękkości mięsa. Na koniec musimy odparować wodę z patelni. Smażymy na dużym ogniu bez przykrycia do momentu wyparowania wody. W między czasie gotujemy ziemniaki. Usmażone plastry karczku podajemy z ziemniakami i buraczkami, dekorujemy natką pietruszki.

    Smacznego !!!

Komentarze do przepisu (2)

fafiatko 23 kwietnia
Solidny obiad!
Docherro 23 kwietnia
Prosty i najsmaczniejszy obiad:)
Składniki
  • plastry karczku 3 szt.
  • ziemniaki 6-8 szt.
  • burak ćwikłowy 2 szt.
  • cebula 1 szt.
  • smalec do smażenia
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • kwas z kiszonej kapusty lub cytrynowy do smaku buraczków 2 łyżki
  • masło 1 łyżka do smażenia buraczków
  • natka pietruszki do dekoracji
Składniki