Sztuka mięsa z młodymi ziemniaczkami i pomidorkami.

Sztuka mięsa z młodymi ziemniaczkami i pomidorkami.
> 1-2 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Kolejne danie tej wiosny z młodymi ziemniaczkami, one nigdy tak nie smakują jak wiosną. :)

Składniki

  • 2 plastry z szynki wieprzowej
  • 10 małych ziemniaczków młodych
  • 1 cebula
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • natka selera naciowego
  • Sól
  • Pieprz ziołowy
  • tłuszcz do smażenia (ja użyłam smalcu z gęsi)

Przygotowanie

  1. Wymyte i odciśnięte z wody mięso posypujemy solą, pieprzem i smażymy na gorącym tłuszczu. Obrane, wymyte ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie.

  2. W między czasie obieramy cebulkę i kroimy w piórka, lekko ją solimy.
    Podczas gdy gotują się ziemniaki na zmniejszonym ogniu dusimy plastry mięsa, gdy mięso jest już miękkie dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i na wolnym ogniu dusimy pod przykryciem. Usmażone sztuki mięsa wykładamy na talerz, polewamy sosem cebulowym. Ugotowane i odparowane ziemniaki układamy na talerzu, polewamy sosem wytworzonym podczas duszenia mięsa z cebulą, obok układamy posolone, popieprzone pomidorki koktajlowe pokrojone w ćwiartki.
    Dekorujemy natką z selera naciowego.

    Smacznego !!!

Składniki
  • 2 plastry z szynki wieprzowej
  • 10 małych ziemniaczków młodych
  • 1 cebula
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • natka selera naciowego
  • Sól
  • Pieprz ziołowy
  • tłuszcz do smażenia (ja użyłam smalcu z gęsi)
Składniki