Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś przygotowałam obiad z mięsa łopatkowego, będąc w sklepie poprosiłam o jak najchudszą łopatkę. A w domu wymyśliłam co z niego zrobię, i za dużo wymagający obiad nie był bo praktycznie z dwóch składników do tego warzywa suszone i woda. Teraz podam wam z miłą chęcią przepis może się skusicie na taki obiadek.
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1815
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 89
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1815
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 89
Składniki
Przygotować mięso z łopatki, pokroić je na części u( u mnie dla 5 osób ). Gotowe kawałki łopatki obsypać przyprawą i wlać olej, całość wymieszać do połączenia się przyprawy i oleju z mięsem odstawić na 10 minut.
Gdy kawałki mięsa z przyprawą odstały swój czas, przełożyć je na suchą patelnię i obsmażyć z obu stron na rumiany kolor.
Jak już mięso z obu stron jest ładnie usmażone, wlać do niego 3 szklanki gotowanej wody, po chwili dodać suszone warzywa i dusić tak długo pod przykryciem na średnim ogniu aż powstanie gęsty sos a mięso będzie prawie miękkie .
Gdy mamy już gęsty sos a mięso jest prawie miękkie wlać czwartą szklankę gotowanej wody, doprawić do smaku przyprawą z solą i nadal dusić pod przykryciem na wolnym ogniu do całkowitej miękkości mięsa i powstania gęstego sosu.
Tak przygotowane mięsko podałam z ziemniakami oraz sosem z mięsa, a do obiadku zrobiłam surówkę z marchewki surowej ze śmietaną. Obiad wyszedł bardzo smaczny rodzinka zadowolona.