Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Danie dla lubiących troszkę pikantne potrawy. Czarne oliwki z papryczkami chili, są bardzo dobre i zdrowe, robię zawsze kilka słoiczków i zalewam oliwą z oliwek.
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 26
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i pieczarkami. Nie może się nie uda...
Odsłon: 42
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 73
Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...
Odsłon: 10515
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 97
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 26
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i pieczarkami. Nie może się nie uda...
Odsłon: 42
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 73
Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...
Odsłon: 10515
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 97
Składniki
Z kawałka schabu bez kości wycinamy 8 plastrów grubszych, każdy plaster schabu rozbijamy tłuczkiem do mięsa.
Posypujemy każdy kawałek schabu przyprawą, obtaczamy z każdej strony w mące. *Uwaga!!!* Zamiast kupnej przyprawy do wieprzowiny, możemy sami sobie zmieszać poszczególne przyprawy. Ja wzięłam po pół małej łyżeczki każdej z przypraw i wszystkie pomieszałam, włożyłam do słoiczka do przypraw. Przyprawiamy do smaku. sól, czosnek granulowany, papryka słodka, kminek mielony, gorczyca biała mielona, kolendra, tymianek, majeranek, cząber, rozmaryn, pieprz czarny, papryka ostra, mielone ziele angielskie i mielony liść laurowy.
Smażymy z każdej strony na złoty kolor.
W garnczku zagotowujemy litr osolonej wody z domową kostką rosołową, liśćmi laurowymi, zielem angielskim i suszoną włoszczyzną. Do gotującej się wody z przyprawami dodajemy usmażone plastry schabu, doprawiamy ciemnym sosem sojowym i dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem do miękkości.
W między czasie smażymy pokrojone w piórka cebulę i czosnek pokrojony w plasterki.
Podsmażoną cebulę i czosnek przekładamy łyżką cedzakową do garnka z duszącymi się plastrami schabu. Gdy mięso jest miękkie, zagęszczamy sos mąką rozmieszaną z wodą, próbujemy smak, doprowadzamy do zagotowania i kończymy gotowanie sosu. W między czasie parzymy 4 torebki kaszy gryczanej w osolonej wodzie.
Po sparzeniu osączamy ją zwody i nakładamy na talerz. Obok kaszy układamy plaster duszonego w sosie schabu, polewamy sosem, nakładamy czarne oliwki z papryczkami chili i posypujemy drobno pokrojoną natką pietruszki z koprem. Smacznego :)