Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 56
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 63
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 56
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 63
Składniki
Szpinak obmyć, ugotować ok. 10-15 min we wrzątku i odcedzić. Szpinak delikatnie posiekać. Na patelni podsmażyć wyciśnięty czosnek, dodać do niego szpinak i chwilkę podsmażać. Przyprawić Vegetą i cukrem. Wrzucić porwaną na kawałki gorgonzolę i wszystko razem mieszać aż ser się rozpuści.
Sos beszamelowy : W garnku rozpuścić masło i dodać mąkę tak, aby powstała zasmażka. Trzymając garnek na średnim gazie, powoli dodajemy mleko, cały czas energicznie mieszając, żeby nie powstały grudki. Mieszamy do zagotowania w między czasie przyprawiając solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy trochę oliwy z oliwek, lub innego tłuszczu. Układamy warstwę makaronu, smarujemy sosem beszamelowym, na to szpinak, posypujemy serem i następna warstwa makaronu. Tak robimy do wyszerpiania szpinaku. Wierzchnia warstwa powinna wyglądać tak, makaron, beszamel i ser. Tak przygotowaną lasagne wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180 st. termoobieg i pieczemy ok. 20 minut, aż ser na wierzchu się przyrumieni.