Szparagi zapiekane z wędzonym łososiem

Szparagi zapiekane z wędzonym łososiem
> 1-2 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
Pyszne szparagi, które można podać z kotlecikami z ciecierzycy (z tego przepisu: https://smaker.pl/przepis-kotleciki-z-ciecierzycy,161335,porannagwiazda.html)

Składniki

  • pęczek zielonych szparagów
  • opakowanie wędzonego łososia (100g) - u mnie z koperkiem
  • pół cytryny
  • tłuszcz do wysmarowania naczynia

Przygotowanie

  1. Odetnij zdrewniałe końce szparagów (ok. 1/3 długości). Możesz je też delikatnie odłamać - wtedy same pękną w odpowiednim miejscu :)

  2. Wysmaruj naczynie żaroodporne tłuszczem (u mnie olej kokosowy). Ułóż szparagi.

  3. Na szparagi położ wędzonego porwanego wędzonego łososia. Jeśli masz więcej czasu możesz też owinąć szparagi mięsem.

  4. Skrop całość sokiem w połowy cytryny.

  5. Piecz w temperaturze 200 stopni Celsjusza ok. 25 minut (termoobieg).

Komentarze do przepisu (1)

pelen_brzuszek 26 maja 2018
Uwielbiam:)
Składniki
  • pęczek zielonych szparagów
  • opakowanie wędzonego łososia (100g) - u mnie z koperkiem
  • pół cytryny
  • tłuszcz do wysmarowania naczynia
Składniki