Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Szparagi zapiekane z filetem z kurczaka"
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 288
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 138
Boczek - może nie jest zbyt zdrowy, jest tłusty, ale czasem można sobie pofol...
Odsłon: 4951
Bardzo smaczny, kolejny chleb pszenny upieczony na żytnim zakwasie posypany p...
Odsłon: 2328
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 288
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 138
Boczek - może nie jest zbyt zdrowy, jest tłusty, ale czasem można sobie pofol...
Odsłon: 4951
Bardzo smaczny, kolejny chleb pszenny upieczony na żytnim zakwasie posypany p...
Odsłon: 2328
Składniki
ok. 60 minut
Pieczarki oczyścić papierowym ręcznikiem, pokroić na połówki. Cebulę obrać i posiekać. Czosnek obrać i posiekać. Marchewki obrać, pokroić w plasterki. Szparagi oczyścić, odciąć zdrewniałe końce, pędy obrać do 1/3 wysokości i pokroić na kawałki. Filety z kurczaka oczyścić, opłukać, wytrzeć do sucha, pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzać olej, wrzucić kawałki kurczaka i, mieszając, smażyć 8 minut. W połowie czasu smażenia dołożyć warzywa (czosnek i cebulę, a potem marchew i szparagi) i pieczarki. Posypać solą i pieprzem. Oprószyć mąką. Zasmażyć. Następnie zalać drobiowym bulionem i białym wytrawnym winem. Poczekać, aż całość zawrze, zmniejszyć płomień i gotować jeszcze 2 minuty. Wlać śmietanę.
Natkę pietruszki opłukać, osuszyć, oderwać listki od gałązek. Trochę natki odłożyć do dekoracji, a resztę posiekać i wymieszać ze składnikami na patelni. Przyprawić do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
Żółtko wymieszać z mlekiem. Ciasto francuskie rozwinąć, rozmrozić. Rozwałkować na duży placek. Wyciąć z niego duże oraz mniejsze kółko o średnicy naczynia do zapiekania. Spód i brzegi żaroodpornej formy wylepić większym kółkiem. Nałożyć duszone warzywa z pieczarkami i kurczakiem. Przykryć mniejszym kółkiem. Brzegi ciasta dobrze zlepić.
Wierzch posmarować żółtkiem rozkłóconym z mlekiem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec 20 minut. Gotową zapiekankę pokroić, udekorować odłożoną natką pietruszki.Źródło: Życie na gorąco