Szparagi z makaronem – pomysł na prosty i pyszny obiad

Szparagi z makaronem – pomysł na prosty i pyszny obiad
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
Witam serdecznie, sezon szparagowy w pełni, więc tym razem propozycja na pyszny obiad, ze szparagami i makaronem w roli głównej. Danie jest proste w przygotowaniu, bardzo smaczne i sytne. Polecam wypróbować przepis.

Składniki

  • 250 g makaronu orzo
  • pęczek szparagów (500 g) – najlepiej jest wybrać w miarę cienkie
  • 500 ml bulionu warzywnego lub rosołu
  • około 3 łyżek masła
  • 2 ząbki czosnku
  • około 50 g cebuli lub szalotki
  • 2 łyżki usiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • oraz pół kostki (około 150 gramów) sera sałatkowego Favita lub sera feta

Przygotowanie

  1. Z umytych szparagów odłamuję palcami zdrewniałą końcówkę i wyrzucam, a resztę kroję w kilkucentymetrowe kawałki.
    Czosnek drobniutko kroję, cebulę kroję w drobną kostkę i dodaję do czosnku.
    Ser kroję w kostkę lub kruszę.

  2. Teraz w rondlu na rozgrzanym maśle podsmażam cebulę z czosnkiem, przez około 2 minuty. Następnie dodaję makaron, mieszam i smażę jeszcze około 1 minuty.
    Dodaję bulion, mieszam i gotuję pod przykryciem, od momentu zagotowania gotuję około 5 minut.
    Następnie dodaję szparagi i całość gotuję pod przykryciem około 10 minut, do miękkości szparagów, podczas gotowania od czasu do czasu mieszam.

    Jeżeli zanim szparagi będą miękkie, a makaron wchłonie cały bulion, to trzeba dolać odrobinę buliony aby makaron nie przywierał do dna garnka i nadal gotować do miękkości szparagów.

    Gdy szparagi są już miękkie, dodaję natkę pietruszki, ser feta, doprawiam solą i pieprzem, mieszam i zakręcam grzanie – danie jest gotowe.

    Danie jest gotowe, życzę smacznego.
    Pozdrawiam Babcia Ewa

Komentarze do przepisu (2)

Docherro 31 maja
Świetny pomysł:)
KulinarnaChwila 01 czerwca
Pyszotka:)
Składniki
  • 250 g makaronu orzo
  • pęczek szparagów (500 g) – najlepiej jest wybrać w miarę cienkie
  • 500 ml bulionu warzywnego lub rosołu
  • około 3 łyżek masła
  • 2 ząbki czosnku
  • około 50 g cebuli lub szalotki
  • 2 łyżki usiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • oraz pół kostki (około 150 gramów) sera sałatkowego Favita lub sera feta
Składniki