Szparagi z makaronem po tajsku

Przepis dnia 2019-05-21
Szparagi z makaronem po tajsku
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Szparagi w każdej wersji są niesamowitym doznaniem kulinarnym. Tym razem na „warsztat” pomieszania z poplątaniem, które nomen omen, wyszło przecudownie.

Składniki

  • 250 g makaronu chow mein
  • 1 łyżka sezamu
  • 1 łyżka czarnego sezamu
  • 6 sztuk szparagów zielonych
  • 2 szalotki
  • 4 grzyby mun
  • 300 g karkówki wieprzowej
  • 1 łyżka oleju arachidowego
  • 1 duża marchew
  • 2 łyżki sosu ostrygowego
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka cukru palmowego

Przygotowanie

  1. Makaron gotujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu.

    Sezam prażymy.
    Szparagi obłamujemy w miejscu, w którym same pękają. Kroimy na mniejsze kawałki.
    Szalotki kroimy w talarki.
    Marchew kroimy w zapałkę.
    Grzyby zalewamy wrzątkiem na kwadrans, odcedzamy i kroimy w paski.
    Do woka wlewamy olej, rozgrzewamy i wrzucamy pokrojone w dużą kostkę mięso. Smażymy, cały czas mieszając. Wrzucamy marchew, szparagi, szalotki i chwilę smażymy.
    Wlewamy sos sojowy oraz ostrygowy. Składniki dokładnie łączymy, doprawiając cukrem palmowym.
    Do całości wrzucamy makaron, łączymy z całością.
    Podajemy od razu po przygotowaniu.
    Posypujemy prażonym sezamem.

Komentarze do przepisu (6)

JoAnkaW 19 maja 2019
Uwielbiam azjatyckie smaki.
kuchmariola63 20 maja 2019
Super :)
pelen_brzuszek 20 maja 2019
pięknie wygląda :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 250 g makaronu chow mein
  • 1 łyżka sezamu
  • 1 łyżka czarnego sezamu
  • 6 sztuk szparagów zielonych
  • 2 szalotki
  • 4 grzyby mun
  • 300 g karkówki wieprzowej
  • 1 łyżka oleju arachidowego
  • 1 duża marchew
  • 2 łyżki sosu ostrygowego
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka cukru palmowego
Składniki