Szparagi smażone z boczkiem

Szparagi smażone z boczkiem
> 1-2 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: mariwanna
W sezonie nie może zabraknąć tego dania - chrupiący aromatyczny boczek i pyszne zielone szparagi.

Składniki

  • pęczek zielonych szparagów (500g)
  • 100g wędzonego surowego chudego boczku
  • 3 łyżki klarowanego masła
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • sól morska
  • świeżo mielony pieprz

Przygotowanie

  1. Szparagi dokładnie opłukać, odłamać zdrewniałe końce, obrać na długości ok 1/3 od dołu (jeśli są bardzo młode i miękkie, można nie obierać).
    Główki odkroić na długości ok 1/3, odłożyć (dodajemy je później), resztę pędów przekroić na pół.
    Boczek pokroić w kostkę, zrumienić na maśle, odsunąć na bok patelni. Na patelnię wrzucić szparagi, smażyć ok 5 minut, mieszając. Wrzucić główki, smażyć jeszcze 5 minut. Przed podaniem doprawić do smaku, wyłożyć na talerz, posypać parmezanem.
    Smacznego!

Składniki
  • pęczek zielonych szparagów (500g)
  • 100g wędzonego surowego chudego boczku
  • 3 łyżki klarowanego masła
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • sól morska
  • świeżo mielony pieprz
Składniki