Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gotowane szparagi z szynką to już klasyk sezonu szparagowego. Inną formą są szparagi zapiekane w szynce, z parmezanem, śmietaną i ziołami. Wyśmienicie smakują nie tylko jako główne danie, ale również na zimno jako przekąska.
Polecam.
Odsłon: 298
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 91
Polecam.
Odsłon: 298
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 91
Składniki
Obrac szparagi i usunac wysuszone konce. Gotowac przez ok. 6-7 minut, az beda al dente, nastepnie ulozyc je na reczniku kuchennym i osuszyc. Rozlozyc plastry szynki, owinac nimi kazdego szparaga osobno ulozyc na blasze do pieczenia. Zetrzec ser.
Roladki szparagowe posypac startym serem i polac smietana. Wszystko skropic oliwa. Ustawic górny grill piekarnika na najwyzsza temperature i piec szparagi przez ok. 5-6 minut, az ser sie rozpusci, a smietana lekko zgestnieje. W miedzyczasie umyc dymke, natke pietruszkę i rozmaryn i bardzo drobno posiekac. Wydrazyc pestki z pomidorów i miazsz pokroic w cienkie plasterki. Roladki szparagowe wyjac z piekarnika, doprawic sola i pieprzem i posypac ziolami i pomidorami. Kto lubi moze je juz zapiec z pomidorami.
Szparagi mozna spozyc jeszcze cieple, ale na zimno smakuja równie wysmienicie.