Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Sznycelki z miętowym pesto"
Obłędne w smaku śródziemnomorskie kanapki z owocami morza.
Odsłon: 35
Szybki i smaczne racuszki z jabłkiem na śniadanie
Odsłon: 291
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 119
Obłędne w smaku śródziemnomorskie kanapki z owocami morza.
Odsłon: 35
Szybki i smaczne racuszki z jabłkiem na śniadanie
Odsłon: 291
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 119
Składniki
Na patelni mocno rozgrzej łyżkę oliwy. Wrzuć pestki słonecznika i smaż na rumiano. Zdejmij z patelni, odstaw do wystudzenia. W tym czasie czosnek obierz. Zioła opłucz, osusz, oderwij listki od gałązek. Trochę bazylii zostaw do dekoracji.
Resztę ziół wrzuć do malaksera, dodaj czosnek, pestki słonecznika i parmezan. Zmiksuj, powoli dolewając 4 łyżki oliwy. Pesto przypraw do smaku sokiem z limonki oraz solą i pieprzem.
Filet z indyka opłucz, osusz, pokrój na 8 małych sznycelków. Każdy lekko rozgnieć dłonią. Mięso posyp solą i pieprzem. Pomidory umyj, oczyść z pestek, miąższ potnij w kostkę. Mozzarellę pokrój w plasterki. W garnku zagotuj posoloną wodę na makaron. Włóż spaghetti, zamieszaj. Poczekaj, aż woda ponownie zawrze, zmniejsz płomień i gotuj 5–7 minut.
Rozgrzej pozostałą oliwę. Włóż sznycelki. Smaż je po 3 minuty z każdej strony. Pod koniec obłóż mozzarellą. Zdejmij. Na patelnię włóż pomidory i łyżkę pesto. Smaż razem chwilę. Makaron odcedź, wymieszaj z resztą pesto. Sznycelki obłóż pomidorami z pesto. Podawaj z makaronem. Udekoruj resztą bazylii. ok. 50 minut, 1 porcja ok. 770 kcal.Źródło: Tina