Sznycel indyczy w amarantusowej panierce

Sznycel indyczy w amarantusowej panierce
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Futka
Propozycja na kotlety z piersi indyczej w aromatycznej, bezglutenowej, amarantusowej panierce.

Składniki

  • pierś indycza
  • amarantus ekspandowany
  • mąka gryczana
  • 2 jajka
  • 4 ząbki czosnku
  • zioła prowansalskie
  • sól
  • pieprz
  • olej rzepakowy (do smażenia)

Przygotowanie

  1. Umytą i osuszoną pierś indyczą dzielimy na sznycle i rozbijamy je delikatnie tłuczkiem przez folię spożywczą (aby uniknąć rozpryskiwania i rozdarcia mięsa).

    Tak rozbite sznycle oprószamy solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i nacieramy przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku.

    Do miseczki wbijamy jajka, dodajemy szczyptę soli, pieprz oraz zioła prowansalskie i mieszamy wszystko energicznie widelcem lub trzepaczką.

    Sznycle obtaczamy w mące gryczanej, następnie w jajku, a na koniec w ekspandowanym amarantusie.

  2. Sznycle smażymy z obu stron na dobrej jakości oleju rzepakowym na delikatnie złoty kolor.

    Usmażone sznycle odsączamy z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym.

    Podajemy z ulubionymi dodatkami. Ja proponuję ziemniaki i pieczone buraczki.

    Życzę smacznego! :)

Komentarze do przepisu (14)

Konto usunięte 11 października 2014
Danie wygląda pięknie :-), a w dodatku posiada wiele wartości odżywczych, czyli bardzo smaczne i zdrowe :-).... Czytaj całość »
Danie wygląda pięknie :-), a w dodatku posiada wiele wartości odżywczych, czyli bardzo smaczne i zdrowe :-). Gratuluję Ci, widać, że gotujesz z sercem :-).
BEATA1978 11 października 2014
Meeega apetyczne danie :)
lidka5x5 11 października 2014
Każdy facet by powiedział, wreszcie się najadłem.Nie dziwię się, smaczne i porządne:))
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • pierś indycza
  • amarantus ekspandowany
  • mąka gryczana
  • 2 jajka
  • 4 ząbki czosnku
  • zioła prowansalskie
  • sól
  • pieprz
  • olej rzepakowy (do smażenia)
Składniki