Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjna staropolska kuchnia przez wieki była znana i naśladowana w wielu europejskich krajach. Francuscy mistrzowie i klasycy literatury kulinarnej zachwycali się smakiem polskich raków, dziczyzny, pstrągów, ale przede wszystkim smakiem szczupaka. Przepis, który prezentuję poniżej nawiązuje do tradycyjnej receptury na szczupaka w naturalnym sosie.
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 716
Smaczne, miękkie, soczyste, aromatyczne zrazy mielone, szybkie w wykonaniu.
Odsłon: 141
Bulion warzywny jest podstawą do przygotowania wielu zup i sosów. Jest niskok...
Odsłon: 79
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 605
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 133
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 716
Smaczne, miękkie, soczyste, aromatyczne zrazy mielone, szybkie w wykonaniu.
Odsłon: 141
Bulion warzywny jest podstawą do przygotowania wielu zup i sosów. Jest niskok...
Odsłon: 79
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 605
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 133
Składniki
Rybę sprawiamy. Dokładnie myjemy, kroimy w dzwonka.
Kawałki ryby oprószamy przyprawami: solą, pieprzem, szafranem, papryką słodką i ostrą. Marchewki, pasternak, seler i imbir ścieramy na tarce. Pora i cebulę kroimy w półplasterki. Na rozgrzanym maśle podsmażamy warzywa. Doprawiamy pieprzem ziołowym i solą. Gdy warzywa zmiękną dodajemy passatę i dusimy 4-5 minut.
Sos warzywny przekładamy do żaroodpornego naczynia. Na warzywach układamy kawałki szczupaka. Kawałki ryby przekładamy kawałkami cytryny. Naczynie przykrywamy. Zapiekamy w 190°C przez około30-35 minut.
Przed podaniem posypujemy świeżym oregano.