Szaszłyki ze schabu

Szaszłyki ze schabu
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: KORAL
Wiosna, niedługo czas grillowań. Proponuję smaczne mięsko z zielonym ogórkiem.

Składniki

  • schab bez kości 550 g
  • ogórek zielony 2 sztuki 270 g
  • Marynata: olej rzepakowy 6-7 łyżek
  • 2 większe ząbki czosnku
  • sok z cytryny
  • miód prawdziwy 1 łyżeczka
  • ziarna sezamu do posypania

Przygotowanie

  1. Schab kroimy w 2 cm plastry. Każdy plaster przykrywamy folią spożywczą i rozbijamy do ok 1,5 cm. Posypujemy solą oraz pieprzem.
    Do miski wlewamy olej, sok z cytryny, miód oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
    Dokładnie mieszamy i do takiej marynaty wkładamy rozbite mięso. Przykrywamy i odstawiamy do lodówki na minimum 8 godzin.
    Po tym czasie mięso wyjmujemy z marynaty i kroimy w ok. 1 cm paseczki.
    Warto zwrócić uwagę na przekrój zamarynowanego mięsa.
    Opłukane ogórki kroimy w podłużne długie plastry, zostawiając środek ogórka, przyda się potem do surówki.
    Nakładamy na siebie plaster ogórka i mięsa, następnie w formie spirali nadziewamy je na metalowe szpikulce.
    Gotowe szaszłyki lekko smarujemy pozostałą marynatą. Część możemy posypać prażone sezamem.
    Szaszłyki grillujemy po ok. 3 minuty z każdej strony. Ja grillowałam na patelni grillowej z dodatkiem odrobiny smalcu, musiałam więc je potem osuszyć na papierze.
    Smacznego.

Składniki
  • schab bez kości 550 g
  • ogórek zielony 2 sztuki 270 g
  • Marynata: olej rzepakowy 6-7 łyżek
  • 2 większe ząbki czosnku
  • sok z cytryny
  • miód prawdziwy 1 łyżeczka
  • ziarna sezamu do posypania
Składniki