Szaszłyki z polędwiczek wieprzowych z cukinią

Szaszłyki z polędwiczek wieprzowych z cukinią
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
Nietypowe, kolorowe szaszłyki do przygotowania w piekarniku i na grillu. Najbardziej lubimy grillować właśnie polędwiczki wieprzowe, bo kurczak jest zbyt delikatny, łopatka/szynka z kolei za twarda.

Składniki

  • 400g polędwiczek wieprzowych
  • 2 małe cukinie
  • 2 czerwone papryki
  • 2 cebule
  • sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, bazylia
  • 1 łyżka oleju

Przygotowanie

  1. Polędwiczki myjemy, oczyszczamy z błonek, kroimy na kawałki o szerokości 3cm. Mieszamy je w przyprawach i oleju. Odstawiamy w chłodne miejsce na minimum 2 godziny. Cebulę obieramy, wraz z cuknią kroimy w plastry. Paprykę kroimy w kawałki.

  2. Na patyki do szaszłyków nadziewamy polędwiczki, cukinię, paprykę i cebulę w dowolnej kolejności.

  3. Całość smarujemy z każdej strony olejem i posypujemy przyprawami.

  4. Szaszłyki grillujemy do zarumienienia.

Składniki
  • 400g polędwiczek wieprzowych
  • 2 małe cukinie
  • 2 czerwone papryki
  • 2 cebule
  • sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, bazylia
  • 1 łyżka oleju
Składniki