Szaszłyki z łopatki wieprzowej pieczone w piekarniku

Szaszłyki z łopatki wieprzowej pieczone w piekarniku
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
W poszukiwaniu idealnych szaszłyków sięgnęłam po mięso z łopatki wieprzowej. I co? To jedne z lepszych szaszłyków jakie udało mi się zrobić:). Dzięki długiemu pieczeniu w rękawie są miękkie i kruche.

Składniki

  • 600g łopatki wieprzowej
  • 6 małych cebul
  • marynata: 5 łyżek oleju, 2 łyżeczki słodkiej papryki, 1 łyżeczka ostrej papryki, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki keczupu, 2 łyżeczki mu

Przygotowanie

  1. Łopatkę kroimy w niedużą kostkę. Cebulę obieramy, kroimy w krążki. Przygotowujemy marynatę: czosnek przeciskamy przez praskę, mieszamy z pozostałymi składnikami. Przelewamy do pokrojonej łopatki, mieszamy.

  2. Na patyczki do szaszłyków na zmianę nadziewamy kawałki mięsa i krążki cebuli, do wyczerpania składników.

  3. Szaszłyki umieszczamy w rękawie do pieczenia, który mocno związujemy. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 1,5h. Na 15 minut przed końcem pieczenia rozcinamy worek i włączamy termoobieg by szaszłyki się zarumieniły.

Składniki
  • 600g łopatki wieprzowej
  • 6 małych cebul
  • marynata: 5 łyżek oleju, 2 łyżeczki słodkiej papryki, 1 łyżeczka ostrej papryki, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki keczupu, 2 łyżeczki mu
Składniki