Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Szaszłyki z… kawą!"
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 110
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 112
Polecam.
Odsłon: 145
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 110
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 112
Polecam.
Odsłon: 145
Składniki
Marynata: Przyrządzamy napar z kawy, studzimy. Zimny napar mieszamy z czerwonym winem, solą, pieprzem i posiekanym czosnkiem.
Mięso myjemy, kroimy w większą kostkę. Zalewamy marynatą, mieszamy i na dwie godziny odstawiamy w chłodne miejsce.
Boczek kroimy w kostkę, paprykę pozbawioną gniazd nasiennych tniemy na dość duże kawałki, obraną cebulę i pomidory w grubsze talarki. Wyjęte z marynaty mięso nadziewamy na igły lub patyczki do szaszłyków na przemian z papryką, pomidorami, boczkiem oraz obranymi pieczarkami.
Szaszłyki lekko skrapiamy sokiem z cytryny i olejem. Opiekamy ze wszystkich stron, aż mięso i warzywa zmiękną.
Czas przygotowania 80 minut. Cena jednej porcji około 4,90 zł.
Wartość odżywcza jednej porcji 365 kcal Białko 16 g/ Tłuszcz 33 g/Węglowodany 9 gŹródło: Rewia