Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zamiast kiełbasek i dużego kawałka mięsa, na grilla proponuję Wam szaszłyki. Są lekkie, szybkie w przygotowaniu i na pewno będą stanowić pyszny dodatek do tradycyjnych dań z grilla. Mięso z indyka oczywiście możemy zastąpić kurczakiem.
Prosta, smaczna i szybka w wykonaniu surówka z warzyw ogrodowych.
Odsłon: 48
Ogórkowa to jena z kilku moich ulubionych zup. Zawsze gotuję ja w ten sposób...
Odsłon: 146
Prosta, smaczna i szybka w wykonaniu surówka z warzyw ogrodowych.
Odsłon: 48
Ogórkowa to jena z kilku moich ulubionych zup. Zawsze gotuję ja w ten sposób...
Odsłon: 146
Składniki
Zanim przystąpimy do przygotowania mięsa, musimy namoczyć patyczki do szaszłyków. W tym celu wkładamy je do miski z wodą, dzięki temu nie będą się nam przypalać.
Pierś z indyka myjemy i czyścimy z błon. Kroimy ją w cienkie, podłużne paski. Wkładamy do miski, dodajemy wszystkie przyprawy i oliwę/olej. Wszystko dokładnie mieszamy, przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na min. 30 minut.
Ananasa obieramy, wycinamy środek i kroimy w kostkę. Na namoczone patyczki nabijamy mięso, ok. 1 cm od końca, składamy pasek i znów nabijamy na patyczek, i tak dalej, aż z indyka powstanie taki ściśle nabity zygzak, gdzieniegdzie pomiędzy mięsem nabijamy kawałki ananasa. Szaszłyki smażmy na złoty kolor z każdej strony, czas zależy od grubości mięsa i sposobu smażenia (na grillu – ok. 30 min., na patelni grillowej – ok. 15 min).
Najlepiej smakują z jakimś sosem lub dipem. Ja podałam swoje szaszłyki z sosem sweet chilli i dipem miętowym. Smacznego