Szaszłyki wieprzowe marynowane w kefirze według Ewy Wachowicz

Szaszłyki wieprzowe marynowane w kefirze według Ewy Wachowicz
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Ewa_Gotuje
Szaszłyki wieprzowe z rusztu. Przepis pochodzi z 426. odcinka programu "Ewa gotuje".

Składniki

  • 1 kg schabu bez kości
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ l kefiru
  • sól
  • pieprz
  • SAŁATKA:
  • sałata lodowa
  • 2 ogórki kiszone
  • pomidorki koktajlowe
  • 1 cebula czerwona
  • sól
  • pieprz
  • oliwa
  • DO PODANIA:
  • ajvar

Przygotowanie

  1. Mięso pokroić w bardzo grubą, nieregularną kostkę. Przyprawić solą i pieprzem. Ułożyć w kamionce, przekładając plastrami cebuli. Zalać kefirem wymieszanym przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Przykryć i odstawić na kilka dni w chłodne miejsce.

  2. Po tym czasie wyjąć z marynaty. Nabić na metalowe szpadki i upiec ze wszystkich stron na posmarowanym olejem ruszcie.

  3. Podawać z ajvarem i sałatką.

  4. Liście sałaty poszarpać do miski. Dodać pokrojone w kostkę ogórki kiszone oraz pokrojone w ćwiartki pomidorki koktajlowe i plastry cebuli. Przyprawić solą i pieprzem. Polać oliwą i wymieszać.

Komentarze do przepisu (1)

kulinarnagosia 18 września
Marynowane mięsa czy to w kefirze czy jogurcie z dodatkiem cebuli mają świetny smak.. Często stosuję tą... Czytaj całość »
Marynowane mięsa czy to w kefirze czy jogurcie z dodatkiem cebuli mają świetny smak.. Często stosuję tą metodę w stosunku do różnych mięs. Natomiast nigdy nie łączyłam w sałatce kiszonego ogórka z pomidorkami, muszę spróbować :)
Składniki
  • 1 kg schabu bez kości
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ l kefiru
  • sól
  • pieprz
  • SAŁATKA:
  • sałata lodowa
  • 2 ogórki kiszone
  • pomidorki koktajlowe
  • 1 cebula czerwona
  • sól
  • pieprz
  • oliwa
  • DO PODANIA:
  • ajvar
Składniki