Szaszłyki w sosie barbecue

Szaszłyki w sosie barbecue
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
Takie danie możemy przygotować na różne uroczystości, na niedzielny obiad, również zamiast piec piekarniku możemy upiec na grillu.

Składniki

  • Składniki na sos:
  • 300 ml przecieru pomidorowego.
  • 1 cebula.
  • 1 łyżka oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki octu winnego
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • Składniki na marynatę:
  • 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • 2 łyżki mleka
  • 1 całe jajko
  • 1 łyżka maki ziemniaczanej
  • Pozostałe składniki:
  • 1 kg mięsa wieprzowego ze szynki
  • 1 łyżka przyprawy do mięsa wieprzowego

Przygotowanie

  1. 1. Zacznij od sosu: cebulę i czosnek drobno posiekaj. Przysmaż na oleju, dodaj koncentrat, a po minucie resztę składników. Gotuj na małym ogniu do momentu, aż sos będzie gęsty (około 15 minut)
    1. Mięso myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę, przyprawiamy solą oraz przyprawa do mięsa.
    2. Wszystkie składniki na marynatę łączymy razem ze sobą i dodajemy mięso. Odstawiamy, na co najmniej godzinę.

  2. 3. Po tym czasie nakładamy mięso na patyczki do szaszłyka i pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia 35 minut w 180°C. Możemy obracać, co 10 minut żeby równo się upiekły.

  3. 4. Po upieczeniu układamy na talerzu, polewamy sosem.
    5. Smacznego.

Komentarze do przepisu (5)

Nevermore 22 kwietnia
Otóż to, u nas sezon grillowy już dawno rozpoczęty i czasem nawet pogoda nie przeszkadza, bo robimy pod altaną... Czytaj całość »
Otóż to, u nas sezon grillowy już dawno rozpoczęty i czasem nawet pogoda nie przeszkadza, bo robimy pod altaną ;)
Pysznie wyglądają :)
kuchmariola63 23 kwietnia
Pycha :)
fafiatko 23 kwietnia
Pysznosci!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Składniki na sos:
  • 300 ml przecieru pomidorowego.
  • 1 cebula.
  • 1 łyżka oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki octu winnego
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • Składniki na marynatę:
  • 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • 2 łyżki mleka
  • 1 całe jajko
  • 1 łyżka maki ziemniaczanej
  • Pozostałe składniki:
  • 1 kg mięsa wieprzowego ze szynki
  • 1 łyżka przyprawy do mięsa wieprzowego
Składniki