Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Szaszłyki w sezamie"
Dzisiaj kotlety schabowe w sosie z ogórków małosolnych. Smaczne , proste i sz...
Odsłon: 97
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 2087
Wątróbka po aleksandryjsku, czyli nowy wymiar smaku wątróbki.
Odsłon: 290
Dzisiaj kotlety schabowe w sosie z ogórków małosolnych. Smaczne , proste i sz...
Odsłon: 97
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 2087
Wątróbka po aleksandryjsku, czyli nowy wymiar smaku wątróbki.
Odsłon: 290
Składniki
Szaszłyki udekorujmy zblanszowanymi listkami pora.
Piersi kurczaka czyścimy i kroimy w większe kostki. Rozkładamy do dwu misek i każdą część skrapiamy łyżką przyprawy Maggi. Połowę mięsa posypujemy przyprawą do grilla, a drugą ziołami prowansalskimi. Mięso wstawiamy na noc do lodówki, aby się zamarynowało.
Zamarynowane mięso zamaczamy w roztrzepanych białkach i obtaczamy w ziarnach sezamu. Na zmianę nakłuwamy na igły lub patyczki do szaszłyków kawałki mięsa z obydwu miseczek, pokrojoną czerwoną paprykę i plasterki cebulki.
Szaszłyki obsmażamy na silnie rozgrzanym oleju. Przenosimy na blachę wyłożoną folią spożywczą, skrapiamy resztą przyprawy Maggi, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i dopiekamy 10 minut. Podajemy udekorowane ziołami, z ryżem lub z jasnym pieczywem.
Czas przygotowania: 45 minut. Cena jednej porcji: około 3,90 zł
Wartość odżywcza jednej porcji: 480 kcal. Białko: 17 g. Tłuszcz: 41 g, Węglowodany: 23 gŹródło: Rewia