Szaszłyki mielone z surówką z pora, jabłka i marchewki według Ewy Wachowicz

Szaszłyki mielone z surówką z pora, jabłka i marchewki według Ewy Wachowicz
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Ewa_Gotuje
Znakomity pomysł na obiad. Przepis pochodzi z 424. programu "Ewa gotuje".

Składniki

  • 800 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/3 łyżeczki chili
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki bułki tartej

Przygotowanie

  1. Cebulę drobno pokroić i zrumienić na mocno rozgrzanym maśle.

  2. Do mięsa przecisnąć czosnek, wybić jajko. Przyprawić papryką, chili, solą oraz pieprzem. Wsypać bułkę tartą, dorzucić usmażoną cebulę. Wymieszać i dokładnie wyrobić. Przykryć i na ½ godziny wstawić do lodówki.

  3. Po tym czasie z masy ulepić zgrabne kotlety (ręce i deskę warto zwilżyć wodą) i nabić na namoczone patyczki do szaszłyków – można wbić po dwa, co ułatwi przekładanie. Upiec na ruszcie posmarowanym masłem klarowanym, na elektrycznym grillu lub patelni grillowej.

Komentarze do przepisu (2)

NutkaSmaku 29 maja
Przypomina Lody :)) wyglądają świetnie ;)
KulinarnaChwila 31 maja
Super:)
Składniki
  • 800 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/3 łyżeczki chili
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki bułki tartej
Składniki