Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Szaszłyki drobiowe"
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 25
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 209
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 193
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 25
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 209
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 193
Składniki
Filety opłucz, osusz, potnij na 40 małych kawałków. Kąski kurczaka przełóż do miseczki. Przygotuj marynatę: Czosnek obierz, drobno posiekaj, przełóż do miseczki. Dodaj 5 łyżek oleju oraz skórkę cytrynową i dobrze wymieszaj. Dopraw do smaku suszonymi ziołami, solą i pieprzem.
Mięso zalej przygotowaną marynatą, przemieszaj. Przykryj folią i wstaw do lodówki co najmniej na godzinę. Plasterki boczku przetnij wzdłuż na pół.
Zamarynowane kąski kurczaka owiń paseczkami boczku. Nabijaj je razem z listkami laurowymi na długie drewniane patyczki albo szpilki do szaszłyków.
Gotowe szaszłyki usmaż na rumiano na pozostałym oleju albo opiecz na mocno rozgrzanym grillu. Przed podaniem udekoruj je gałązkami rozmarynu.
godz. i 15 min •Porcja: 575 kcal •Cena porcji: 4,25 złŹródło: Naj