Szaszłyk egzotyczny

Przepis dnia 2008-11-16
Szaszłyk egzotyczny
> 3-4 os.
> 15 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Garfield
Cieszy zarówno oko jak i podniebienie. A jeśli wcześniej przygotuje się mięsko to kilka minut w kuchni i po chwili można zaskoczyć gości.

Składniki

  • pierś z kurczaka, 1 pojedyncza
  • czerwona papryka, 1 sztuka
  • cebule, 2-3 sztuki
  • mango (nie może być bardzo dojrzałe), 1 sztuka
  • sezam, 4-5 łyżek
  • piwo (może być karmelowe, imbirowe lub cynamonowe), 4-5 łyżek
  • Przyprawa do grilla, ostra papryka, sól czosnkowa

Przygotowanie

  1. Kurczaka pokroić na małe kawałki, obrypać przyprawami, polać piwem i zostawić na godzinę. Cebulę pokroić w talarki, obrane mango i paprykę w niewielką kostkę. Kawałki kurczaka obtaczać w sezamie a następnie nabijać na patyczki do szaszłyków w kolejności: mango, kurczak, cebula, papryka. Piec w piekarniku lub na grillu, aż mięsko będzie przypieczone.

Komentarze do przepisu (2)

Anulka 10 czerwca 2008
kurczak palce lizać
konhambos 25 maja 2014
pycha!
Składniki
  • pierś z kurczaka, 1 pojedyncza
  • czerwona papryka, 1 sztuka
  • cebule, 2-3 sztuki
  • mango (nie może być bardzo dojrzałe), 1 sztuka
  • sezam, 4-5 łyżek
  • piwo (może być karmelowe, imbirowe lub cynamonowe), 4-5 łyżek
  • Przyprawa do grilla, ostra papryka, sól czosnkowa
Składniki