Szarpana wieprzowina, idealna na kanapki (Pulled pork).

Szarpana wieprzowina, idealna na kanapki (Pulled pork).
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Szarpana wieprzowina, czyli pulled pork jest idealna na kanapki. Jest to mięso długo pieczone w niskiej temperaturze, lub wolno gotowane w wolnowarze. Ja mój dzisiejszy obiad przygotowałam w wolnowarze, nie jest to obiad, który przygotujesz w 30 min. ale czas oczekiwania wynagrodzi Ci przepyszne mięso, rozpływające się w ustach. U mnie łopatka wieprzowa przygotowana w ten sposób, idealnie sprawdza się na kanapki z pulled pork w towarzystwie prostych bułek pszennych.

Składniki

  • 1,5 kg łopatki wieprzowej
  • 2 cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • 100 ml octu jabłkowego
  • 2 łyżki oleju
  • Przyprawy
  • 3 łyżeczki soli
  • 4 łyżeczki brązowego cukru
  • 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki
  • ½ łyżeczki curry
  • ¼ łyżeczki cynamonu

Przygotowanie

  1. Cebulę obierz i pokrój w grubsze plastry.
    Czosnek obierz i rozgnieć nożem.
    Cebulę i czosnek ułóż na dnie wolnowaru lub naczynia do zapiekania.
    Wlej ocet jabłkowy.
    Mięso opłucz i osusz ręcznikiem papierowym, możesz odciąć większe kawałki tłuszczu, moja łopatka akurat była ok.
    Mięso posmaruj olejem i natrzyj mieszanką przypraw, wszystko dokładnie pokazuje na filmiku.
    Tak przygotowane mięso ułóż na cebuli i czosnku, przykryj deklem i ustaw wolnowar na funcji LOW 9 godz. lub HIGH 7 godz.
    Jeśli nie masz wolnowaru możesz mięsko upiec w piekarniku w temp. 90 °C, piec przez ok. 9 godz.
    Po tym czasie wystarczy mięso rozdzielić dwoma widelcami na cienkie włókna, dodać kilka łyżek sosu z pieczeni, cebulkę, ja również dodaje sos BBQ.
    Mięsko układam na bułce, u mnie akurat dziś w towarzystwie prostych bułek pszennych, możesz podać z ulubioną surówką lub ogórkiem.


    Mielony kumin zastąpiłam przyprawą curry.
    Łopatkę często robię w wolnowarze, nastawiam wolnowar na noc i obiad sam się robi. Moja rodzinka bardzo lubi dania z wolnowaru, nie ukrywam, że w okresie jesienno – zimowym, często robię w wolnowarze grochówkę, fasolkę po bretońsku czy idealny bigos.

Komentarze do przepisu (1)

KORAL 03 października
Super. To o której do Ciebie wpaść ?
Składniki
  • 1,5 kg łopatki wieprzowej
  • 2 cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • 100 ml octu jabłkowego
  • 2 łyżki oleju
  • Przyprawy
  • 3 łyżeczki soli
  • 4 łyżeczki brązowego cukru
  • 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki
  • ½ łyżeczki curry
  • ¼ łyżeczki cynamonu
Składniki