Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Szałwiowe pierogi"
Piękna pogoda, dużo wolnego, warto zjeść pyszny obiad w plenerze. Proponujemy...
Odsłon: 161
Smaczny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu, mięso jest soczyste, aromatyc...
Odsłon: 208
Piękna pogoda, dużo wolnego, warto zjeść pyszny obiad w plenerze. Proponujemy...
Odsłon: 161
Smaczny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu, mięso jest soczyste, aromatyc...
Odsłon: 208
Składniki
Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj sporą szczyptę soli, wbij jajko. Wlej niepełną szklankę ciepłej wody. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto na pierogi. Przykryj lnianą ściereczką.
Awokado umyj, przekrój na połówki, usuwając przy tym pestki. Wydrąż miąższ, pokrój go w półplasterki. Szpinak oczyść starannie, opłucz. Mokre liście wrzuć na patelnię, krótko przesmaż, dodaj łyżkę masła, wymieszaj i zdejmij z patelni. Połącz z awokado oraz rozdrobnioną fetą.
Do farszu dodaj kilka umytych i drobno posiekanych listków szałwii. Całość dopraw do smaku pieprzem oraz solą.
Przygotowane ciasto na pierogi rozwałkuj. Wykrawaj szklanką krążki. Nakładaj porcje farszu z awokado i szpinaku. Starannie zlep brzegi ciasta,formując pierogi. Ugotuj je w osolonym wrzątku, odcedź.
Na patelni rozgrzej resztę masła. Wrzuć pozostałe listki szałwii, przesmaż, oprósz solą i pieprzem. Paprykę drobno posiekaj. Pierogi polej masłem szałwiowym, posyp papryką.
czas ok. 50 min; porcja – 390 kcal, cena 2,90 złŹródło: Świat kobiety