Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Szafranowe gruszki"
Kruchy spód, duża ilość malin w galaretce, kremowa masa śmietankowa i wieńczą...
Odsłon: 72
Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafela...
Odsłon: 44
Makaron w azjatyckim stylu z tofu i sosem z masłem orzechowym. Jest pyszny, a...
Odsłon: 59
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 89
Kruchy spód, duża ilość malin w galaretce, kremowa masa śmietankowa i wieńczą...
Odsłon: 72
Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafela...
Odsłon: 44
Makaron w azjatyckim stylu z tofu i sosem z masłem orzechowym. Jest pyszny, a...
Odsłon: 59
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 89
Składniki
czas 40 min; porcja – 180 kcal, cena 2,10 zł
Gruszki umyj, obierz ze skórki, przekrój na połówki. Wydrąż gniazda nasienne. Włóż owoce do garnka, zalej wytrawnym białym winem. Dodaj ocet balsamiczny, otartą skórkę cytrynową (lub pomarańczową) oraz szafran.
Jeśli gruszki nie są całkowicie pokryte winem, uzupełnij ten brak wodą.
Całość zagotuj, a następnie zmniejsz płomień do małego i kontynuuj gotowanie przez 30 minut. Miękkie gruszki wyjmij z zalewy, ostudź.
Serek mascarpone rozetrzyj. Dodaj pokruszony ser z pleśnią oraz posiekane i zrumienione na suchej patelni orzechy włoskie. Pastę wymieszaj, dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Podawaj do szafranowych gruszek. Dowolnie dekoruj.Źródło: Świat kobiety