Syrniki czyli placuszki twarogowe z kuchni rosyjskiej

Syrniki czyli placuszki twarogowe z kuchni rosyjskiej
> 5-6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: kala83
Pyszne, twarogowe placuszki. Miękkie i sycące. Polecam na przekąskę, śniadanie bądź ciepłą kolację.

Składniki

  • 500g białego sera, u mnie półtłusty
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 150g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • ew. cukier puder do posypania bądź dżem

Przygotowanie

  1. Do miski włożyć twaróg i rozgnieść widelcem. Dodać jajka, cukier i szczyptę soli. Wszystko dokładnie wymieszać.

  2. Do masy dodać 3/4 mąki i wyrobić ciasto. Może ono trochę się kleić ale tak ma być. Nie dodawajmy więcej mąki bo placuszki wyjdą twarde.

  3. W pozostałej mące obmączyć sobie dłonie i ciasta odrywać po kawałku i formować placuszki.

  4. Na patelni rozgrzać olej i smażyć nasze placuszki na złoty kolor z obu stron. Podawać posypane cukrem lub z ulubionym dżemem bądź też innymi dodatkami jak np. syrop klonowy.
    Smacznego!

Komentarze do przepisu (2)

mati1 09 listopada 2015
no powiem że ciekawy przepis i smacznie wyglądają będą gościc na moim stole
kala83 04 lutego 2016
Polecam bo są przepyszne :-)
Składniki
  • 500g białego sera, u mnie półtłusty
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 150g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • ew. cukier puder do posypania bądź dżem
Składniki