Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
O tej porze roku papryki smakują najlepiej. Papryka faszerowaną komosą ryżową i pieczarkami to rewelacyjny pomysł na obiad, który doskonale sprawdzi się w chłodne dni.
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 172
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 172
Składniki
Kaszę przepłukaj na sitku pod zimną wodą. Wsyp ją do rondla. Wrzuć liść laurowy, szczyptę soli i zalej kubkiem wody. Gotuj 15 minut, aż kasza wchłonie wodę i ugotuje się.
W międzyczasie przygotuj sos. W rondelku podgrzej masło i mąkę. Dokładnie mieszaj, by masa była jednolita i nie przypaliła się. Pomału dolewaj mleka non stop mieszając. Dodaj liść laurowy. Cały czas mieszaj, aż sos się zagotuje. Dodaj resztę przypraw i skórkę z cytryny. Gdy sos stanie się gęsty, wyciągnij liść laurowy i zdejmij rondel z ognia.
Rozgrzej oliwę na patelni, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy się zeszkli, dodaj czosnek (przeciśnięty przez praskę) i pokrojone w cienkie plastry pieczarki. Dodaj sól i pieprz. Smaż kilka minut. Dodaj komosę i zalej sosem. Zamieszaj i odstaw.
Papryki umyj i pozbaw gniazd nasiennych. Przekrój na pół i każdą połówkę napełnij farszem. Piecz około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni (termoobieg). Gotowe papryki posyp świeżo mielonym pieprzem.