Świderki z sosem pomidorowym i kiełbasą

Świderki z sosem pomidorowym i kiełbasą
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Pyszne i szybkie danie idealnie sprawdzi się w "awaryjnej" sytuacji.

Składniki

  • 250 g makaronu świderki
  • 4 pętka kiełbasy śląskiej
  • 200 g boczniaków
  • cebula
  • pęczek natki pietruszki
  • 100 g koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki oliwy z suszonych pomidorów
  • 2 płaskie łyżki mąki
  • 600 ml bulionu warzywnego
  • łyżka suszonego oregano
  • cukier do smaku
  • sól ,pieprz

Przygotowanie

  1. Makaron gotujemy al dente. Osączamy.
    W garnku rozgrzewamy oliwę ,szklimy posiekaną cebulę i dodajemy pokrojone w kostkę boczniaki ,kiełbasę i paprykę. Oprószamy mąką ,dodajemy koncentrat pomidorowy i chwilę jeszcze podsmażamy. Zalewamy bulionem (ciągle mieszając) ,dodajemy oregano. Do smaku doprawiamy solą ,pieprzem oraz cukrem. Do sosu dodajemy makaron ,posiekaną natkę i chwilę razem podgrzewamy.

Komentarze do przepisu (7)

Ewaaa 13 stycznia 2015
<3
Konto usunięte 13 stycznia 2015
Szyfrem gadacie, ale ja i tak powiem swoje, otóż moja druga połówka wprost ubóstwia takie żarełko :)
sereberko80 13 stycznia 2015
prosto i smacznie ... o to chodzi :-D
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 250 g makaronu świderki
  • 4 pętka kiełbasy śląskiej
  • 200 g boczniaków
  • cebula
  • pęczek natki pietruszki
  • 100 g koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki oliwy z suszonych pomidorów
  • 2 płaskie łyżki mąki
  • 600 ml bulionu warzywnego
  • łyżka suszonego oregano
  • cukier do smaku
  • sól ,pieprz
Składniki