Świderki z kurczakiem w sosie grzybowo-serowym

Świderki z kurczakiem w sosie grzybowo-serowym
> 1-2 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
Co prawda sezon na grzyby już dawno za nami, ale to dobry czas by wyjąć z zamrażarek i słoików zgromadzone zapasy:). Do sosu dodałam intensywny w smaku ser cheddar, który dodatkowo podkręcił smak dania. Pycha!

Składniki

  • 200g makaronu świderki
  • 300g podgrzybków, mogą być mrożone
  • 1 cebula
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 200 ml śmietany 18%
  • 100g sera cheddar
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, papryka słodka
  • 1 filet z kurczaka
  • olej

Przygotowanie

  1. Grzyby oczyszczamy, kroimy w kostkę. Cebulę, czosnek i natkę siekamy. Ser ścieramy na tarce. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.

  2. Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojonego w kostkę kurczaka, cebulę i grzyby przez około 10 minut. Zalewamy wodą, dusimy przez około 30 minut, woda powinna wyparować.

  3. Dodajemy natkę, czosnek i śmietanę. Doprawiamy do smaku. Mieszamy z makaronem. Przed podaniem posypujemy natką i serem.

Składniki
  • 200g makaronu świderki
  • 300g podgrzybków, mogą być mrożone
  • 1 cebula
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 200 ml śmietany 18%
  • 100g sera cheddar
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, papryka słodka
  • 1 filet z kurczaka
  • olej
Składniki