Świąteczne udka

Świąteczne udka
> > 6 os.
> 60 min
średnie
przystępne
W okresie zimowym jak również świątecznym, wykorzystujemy kapustę. Kapusta kiszona zawiera dużo witamin co zwiększa naszą odporność. Proponuje pyszny farsz do nadziewania delikatnego mięsa z kurczaka.

Składniki

  • 8 udek z kurczak
  • Pomysł na soczystego kurczaka z papryką i ziołami
  • 20 dag pieczarek
  • Cebula
  • 20 dag kapusty kiszonej
  • Pieprz
  • Sól
  • Olej do smażenia
  • Papryka czerwona
  • 1 łyżka sosu sojowego

Przygotowanie

  1. 1. Z udek wyjmujemy kości i doprawiamy solą oraz pomysłem na soczystego kurczaka, pozostawiamy na 20 minut.

  2. 2. W tym czasie obieramy cebulę drobno kroimy i prużymy na rozgrzanym oleju.
    3. Do cebuli dodajemy drobno pokrojone pieczarki, doprawiamy pieprzem oraz solą.

  3. 4. Następnie łączymy z pokrojoną w paseczki papryką.

  4. 5. Wlewamy sos sojowy oraz dodajemy kapustę, prużymy 10 minut.

  5. 6. Tak przygotowanym farszem nadziewamy udka.

  6. 7. Układamy w rękawie do pieczenia i pieczemy 30 minut w 180°C.

  7. 8. Danie gotowe.
    9. Smacznego.

Komentarze do przepisu (8)

babeczka35 03 grudnia 2019
Idealne mięsko na świąteczny stół :)
Nevermore 03 grudnia 2019
No, no, takie jedzonko, to ja bardzo chętnie wezmę ;) Pychotka nie tylko na święta, mniam :)
Docherro 03 grudnia 2019
Pycha,pycha..... ślinka leci:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 8 udek z kurczak
  • Pomysł na soczystego kurczaka z papryką i ziołami
  • 20 dag pieczarek
  • Cebula
  • 20 dag kapusty kiszonej
  • Pieprz
  • Sól
  • Olej do smażenia
  • Papryka czerwona
  • 1 łyżka sosu sojowego
Składniki