Sushi z wędzonym łososiem i ogórkiem

Sushi z wędzonym łososiem i ogórkiem
> 3-4 os.
> > 60 min
średnie
drogie
avatar Autor: KasiaSar
Wczoraj był Międzynarodowy Dzień Sushi. Z tej okazji przygotowałam sushi z wędzonym łososiem i ogórkiem. Robiłam je pierwszy raz i bardzo nam posmakowało! Moim zdaniem nie jest ono trudne do wykonania. Na pewno jest też lepsze niż to gotowe. Zachęcam do zrobienia :-).

Składniki

  • 500 g ryżu do sushi
  • 0,5 litra wody
  • 1/3 szklanki drobnego cukru
  • 1/3 szklanki octu ryżowego
  • 1 łyżeczka soli
  • parę liści sałaty
  • 1 ogórek zielony
  • 250 g wędzonego łososia
  • wasbi
  • 1 opakowanie serka kanapkowego (naturalny) albo 5-6 łyżek majonezu
  • sos sojowy
  • Dodatkowo:
  • mata bambusowa
  • nori

Przygotowanie

  1. szklanka - 250 ml

    Ryż do sushi przesypać do większej miski, wypłukać go pod bieżącą wodą. Wypłukać go kilkukrotnie, woda musi być przejrzysta (4-5 razy). Zostawić ryż w wodzie jeszcze przez 30 minut.

    Do miski wlać ocet ryżowy, dodać cukier, sól i dokładnie wymieszać (cukier i sól muszą się rozpuścić). Można lekko podgrzać, ale nie można zagotować, wystudzić.

    Ryż odcedzić i przesypać do garnka, w którym będzie gotowany. Ryż zalać wodą, przykryć pokrywką i gotować na dużym ogniu do momentu zagotowania. Gdy się zagotuje, zmniejszyć gaz i gotować ryż przez 15 minut na małym ogniu. Po tym czasie wyłączyć gaz, odstawić garnek na raszkę i pozostawić ryż jeszcze na 15 minut pod przykryciem.

    Ugotowany ryż przełożyć do miski, ryż delikatnie przemieszać, polać go przygotowaną zalewą i jeszcze raz dokładnie wymieszać, wystudzić.

  2. Matę bambusową owinąć folią spożywczą. Ogórek przekroić na cztery części i wykroić miąższ ze środka. Każdą część pokroić jeszcze na mniejsze kawałki. Łososia pokroić na cienkie i dłuższe słupki.

    Nori złożyć na pół i przeciąć na mniejsze części. Nori położyć błyszczącą stroną do maty. Przygotować miskę z zimną wodą. Gdy będziemy brać ryż, należy zwilżyć ręce zimną wodą. Uformować z ryżu kulkę, nałożyć na nori i równomiernie rozprowadzić. Na końcu zostawić 2 cm odległości bez składników, aby później nori nam się dobrze skleiło.

  3. Na środek nałożyć trochę wasabi (ja nie dałam - posmarowałam serkiem), następnie kawałek sałaty, na to serek lub majonez i na końcu wędzony łosoś lub ogórek zielony. Pustą końcówkę nori należy zwilżyć zimną wodą, aby później sushi dobrze się skleiło.

    Kciukami przytrzymać matę, pozostałymi palcami przytrzymać składniki i zawijać ściśle, na końcu dobrze ścisnąć i uformować całą rolkę. Sushi pokroić ostrym nożem na kawałki. Nóż za każdym razem zwilżać wodą, wtedy lepiej się kroi. Kawałki sushi moczyć w sosie sojowym

Składniki
  • 500 g ryżu do sushi
  • 0,5 litra wody
  • 1/3 szklanki drobnego cukru
  • 1/3 szklanki octu ryżowego
  • 1 łyżeczka soli
  • parę liści sałaty
  • 1 ogórek zielony
  • 250 g wędzonego łososia
  • wasbi
  • 1 opakowanie serka kanapkowego (naturalny) albo 5-6 łyżek majonezu
  • sos sojowy
  • Dodatkowo:
  • mata bambusowa
  • nori
Składniki