Sushi z pieczonym łososiem

Przepis dnia 2009-01-15
Sushi z pieczonym łososiem
> 5-6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Ashira
Nieco spolszczona wersja sushi ;)

Składniki

  • ryż długoziarnisty, 250g
  • ocet ryżowy, 2-3 łyżki
  • cukier, łyżka
  • ogórek świeży, ok.2
  • kapusta pekińska posiekana, garść
  • łosoś surowy, 220g
  • teryiaki sos
  • nori (płaty wodorostów), ok.5

Przygotowanie

  1. Ryż przepłukujemy. Nastepnie zalewamy taką samą objętością wody co ryż i gotujemy 40min. Ugotowany przekładamy do dużej płaskiej miski i szybko acz delikatnie mieszamy drewnianą szpatułką. Następnie polewamy mieszanką octu i cukru mieszamy i zostawiamy do zakwaszenia. Łososia polewamy sosem teryiaki zostawiamy na pol godziny do zamarynowania. Owijamy folią aluminiową i pieczemy ok. 10min w 180 st. w piekarniku. Ogórka kroimy na paseczki. Upieczonego łososia tak samo. Nori wykładamy ryżem, na srodku układamy ogórka, kapustę i pas z łososia. Zawijamy dość ciasno. Kroimy na porcje. Podajemy z sosem sojowym w miseczce (do maczania sushi). Smacznego ;)

Komentarze do przepisu (4)

malaknia 04 września 2008
gdzie mozna kupic te glony i za ile? help
Ashira 05 września 2008
ja kupilam w sklepie sieci Bomi, w kazdym wiekszym suprmarkecie mysle bez problemu;) za 10 listkow placilam okolo 14 zl
Konto usunięte 14 listopada 2008
Oryginalne i fajnie wyglada
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • ryż długoziarnisty, 250g
  • ocet ryżowy, 2-3 łyżki
  • cukier, łyżka
  • ogórek świeży, ok.2
  • kapusta pekińska posiekana, garść
  • łosoś surowy, 220g
  • teryiaki sos
  • nori (płaty wodorostów), ok.5
Składniki