Sushi futomaki z wędzonym łososiem, warzywami i serkiem śmietankowym

Sushi futomaki z wędzonym łososiem, warzywami i serkiem śmietankowym
> 1-2 os.
> 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: PatiGotuje
Sushi to ostatnio modne danie. Niestety cena w restauracji powala (przynajmie mnie ;D), a takie gotowe zestawy w supermarkecie dalekie są od oryginału. Lepszym i tańszym rozwiązaniem będzie przygotowanie tych pysznych rolek w domu. Wbrew pozorom nie jest to trudne ;)

Składniki

  • około 120 g ryżu do sushi
  • 2 arkusze nori
  • 100 g wędzonego łososia
  • zielony ogórek
  • Papryka czerwona
  • Awokado
  • serek śmietankowy
  • wasabi
  • Zaprawa do ryżu:
  • 3 łyżki octu ryżowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • Do podania:
  • wasabi
  • marynowany imbir
  • Sos sojowy

Przygotowanie

  1. Przygotowania rozpoczynamy od wypłukania ryżu. Ryż zalewamy wodą, mieszamy, odcedzamy i tak około 5 razy (do momentu kiedy woda przy mieszaniu będzie czysta). Po przepłukaniu pozostawiamy go w misce, zalewamy wodą i pozostawiamy na 30 minut. Po tym czasie możemy go odcedzić, przełożyć do garnka, zalać wodą (wody musi być objętościowo tyle samo co ryżu) i gotować pod przykryciem. Po zagotowaniu zmniejszamy płomień i gotujemy pod przykryciem 10 minut. Po tym czasie wyłączamy palnik i pozostawiamy ryż na 20 minut również pod przykryciem.

  2. W tym czasie przygotowujemy zaprawę. W miseczce mieszamy ocet, cukier i sól, mieszamy do momentu aż składniki się połączą. Ryż przykładamy do miski, dodajemy zaprawę i dokładnie mieszamy. Powinno robić się to ostrożnie, drewnianą łyżką, przewracając ziarenka z brzegów do środka miski tak aby ich nie uszkodzić. Przygotowany ryż pozostawiamy do wystudzenia.

  3. Warzywa, łososia i awokado kroimy w plasterki.

  4. Na macie bambusowej układamy arkusz nori błyszczącą stroną do dołu. Zwilżamy dłonie wodą i układamy równomiernie ryż na 2/3 arkusza. Na środku smarujemy (palcem) pasek wasabi i pasek serka śmietankowego. Układamy obok siebie w jednej lini najpierw paski łososia, później papryki, awokado i ogórka. Przy pomocy maty zwijamy rolkę (tutaj najlepiej oglądnąć jakieś filmiki instruktażowe, aby zobaczyć jak dokładnie się to robi). Rolkę kroimy na pół, póżniej te połówki układamy koło siebie i kroimy je na 3 części. Dzięki temu powstanie nam 6 identycznych kawałków. Podczas krojenia najlepiej za każdym razem przetrzeć nóż wilgotną ścierką.

  5. Podajemy w towarzystwie sosu sojowego, imbiru marynowanego i pasty wasabi.

    Smacznego

Składniki
  • około 120 g ryżu do sushi
  • 2 arkusze nori
  • 100 g wędzonego łososia
  • zielony ogórek
  • Papryka czerwona
  • Awokado
  • serek śmietankowy
  • wasabi
  • Zaprawa do ryżu:
  • 3 łyżki octu ryżowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • Do podania:
  • wasabi
  • marynowany imbir
  • Sos sojowy
Składniki