surówka z kapusty włoskiej do obiadu

surówka z kapusty włoskiej do obiadu
> > 6 os.
> 15 min
łatwe
tanie
Surówka to podstawa obiadu. Zrobiona z kapusty włoskiej jest prosta, smaczna i zdrowa. Wyśmienita do drugiego dania, jako dodatek do dań mięsnych i nie tylko. Pamiętajmy o tym, że jedzenie kapusty na surowo pozwala zachować wszystkie najcenniejsze dla zdrowia składniki.

Składniki

  • pół kapusty włoskiej
  • 1 duża marchew
  • 1 łyżeczka koperku
  • 2 łyżki majonezu
  • 1,5 łyżki octu
  • 3 łyżeczki soli
  • pół łyżeczki pieprzu
  • 1/4 szklanki cukru

Przygotowanie

  1. Kapustę siekamy, przekładamy do miski. Marchew obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach, dodajemy do kapusty. Koperek siekamy, dodajemy do marchewki i kapusty. Majonez mieszamy z octem, cukrem, solą i pieprzem. Wszystko razem mieszamy i odstawiamy na około 15 min. Gotowe!

Komentarze do przepisu (2)

Docherro 21 października 2016
Pyszna..też tak robię:)
Alma07 02 grudnia 2018
Ja nie dodaje cukru, i uzywam octu jablkowego, soli tez mniej tylko jedna lyzeczka. poza tym super.
Składniki
  • pół kapusty włoskiej
  • 1 duża marchew
  • 1 łyżeczka koperku
  • 2 łyżki majonezu
  • 1,5 łyżki octu
  • 3 łyżeczki soli
  • pół łyżeczki pieprzu
  • 1/4 szklanki cukru
Składniki