Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sum jest rybą słodkowodną. Ma bardzo delikatne mięso, w smaku zbliżone do karpia. Główną zaletą jest bardzo mała ilość ości - jednie przy płetwach i kręgosłupie - które są grube i łatwo je usunąć. Suma kupuję w całości i w domu dzielę na dzwonka, głowę i ogon. Jedno z wielu dań obiadowych u mnie w domu z ryb smażonych.
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 3287
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 3287
Składniki
1. Suma moczę i obmywam ze śluzu, odcinam głowy, tułów dzielę na dzwonka i ogon. 2. Rybę osuszam na ręczniku papierowym.
3. Pyrki kroję na 6-8 części, płuczę zimną wodą, wkładam do miski, posypuję przyprawą do ziemniaków i dodaję ok. łyżkę oleju. Dokładnie obtaczam w przyprawach i oleju. Wykładam na blachę piekarnika i piekę na termoobiegu z grillem 180 st. C przez ok. 20-30 min. 4. Na patelnię wlewam olej, podgrzewam go i smażę sumy wpierw na ostrym ogniu (jedna strona), obracam je i smażę na zmniejszonym ogniu. Usmażoną stronę posypuję przyprawa do ryb. Po ok. 15 min. obracam dzwonka i posypuję przyprawą z drugiej strony. Całkowity czas smażenia to ok. 20 min.
5. Sumy podaję z pyrkami z piekarnika i cytryną. Do tego surówki. Smacznego.